Utrechtse wethouder laat afval Nedereindse Plas niet opruimen

UTRECHT - Na drie weken is het RTV Utrecht eindelijk gelukt om de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk te spreken over de aanwezigheid van afval dat bij de Nedereindse Plas aan de oppervlakte komt. Tijdens dat gesprek hoorde de wethouder voor het eerst dat er in de plas radioactief ziekenhuisafval is gestort.
Het nieuws over het licht radioactieve afval verbaasde de GroenLinks-wethouder: "Dat heb ik nog nooit gehoord, dus als dat het geval zou zijn dan zou dat voor ons, voor zover ik weet, echt nieuw zijn. En als daar echt aanwijzingen voor zijn dan zouden we dat meteen onderzoeken." En dat is merkwaardig want deze feiten zijn al sinds de jaren negentig bekend.

NEDEREINDSE PLAS VOL AFVAL

Verslaggever Marc van Rossum ontdekte drie weken geleden dat een deel van de oevers van de recreatieplas vol ligt met blokken beton, rioolbuizen en rollen plastic. De wethouder ontkende toen dat dit om stortafval ging. Volgens haar zou het om puin gaan dat de oever moest verstevigen.
Uit archiefstukken van ingenieursbureau Koninklijke Haskoning blijkt dat van die opmerking niks klopt. In de stukken, die van de gemeente afkomstig zijn, staat dat het stuk terrein vlak naast de wielerbaan tot 1995 is gebruikt voor het storten van zwerfafval.
Getuigen hebben verklaard dat er bij de Nedereindse Plas illegale stortingen zijn geweest van onder andere radioactief ziekenhuisafval, biologisch besmet afval, lasplasma's en diverse vaten met giftige maar onbekende inhoud.
Een politieverslag spreekt van graafwerkzaamheden waarbij vuilniszakken met injectienaalden en infuuszakken tevoorschijn kwamen. Ook zagen agenten in de jaren tachtig hoe gedumpt afval onder water door bleef branden.
Wethouder Van Hooijdonk is niet van plan om het stuk van de oever waar het afval naar boven komt aan te pakken of af te schermen van het publiek.

Wethouder gaat afval Nedereindse Plas niet opruimen
Volledige interview met wethouder Van Hooijdonk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.