Voor Nepal is 8,6 miljoen euro ingezameld

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De teller voor Giro555 stond vrijdag aan het eind van de actiedag op 8,6 miljoen euro voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. De actiedag ging vrijdag van start met ruim 3,3 miljoen euro.
RTV Utrecht besteedt vandaag op radio, televisie en internet aandacht aan de actiedag Nederland Helpt Nepal. In de uitzendingen spraken we met Utrechters die geld inzamelen voor Giro 555. Regiogenoten die in het rampgebied geweest zijn, vertelden in U Vandaag over wat ze gehoord en gezien hebben in het Aziatische land.

ANIEK LUYT

Verslaggever Peter Huting sprak vanmorgen met Aniek Luyt (23). Zij was een paar maanden in Nepal om vrijwilligerswerk te doen. "Ik zag de gebouwen om me heen bewegen en de vloer onder me begon heen en weer te gaan." In de plaats waar Luyt woonde, viel de schade enigszins mee omdat daar de huizen niet zo dicht op elkaar gebouwd zijn. Maar toen ze over Kathmandu vloog, zag ze met eigen ogen hoe zwaar deze stad getroffen is.
Ondertussen is Luyt weer terug in Nederland maar in haar hoofd is ze nog daar. Ze wil graag helpen en daarom zamelt ze geld in. Dat geld gaat naar haar vriend in Nepal die een groep van 500 mensen die dakloos zijn geworden probeert te helpen.

TRAUMAVERWERKING

In het radioprogramma Aan Tafel met Conny Kraaienveld schoof Marianne van Wetter aan. Zij leidt een organisatie om Nepalese jongeren een toekomst te geven. Ze leeft erg mee met haar medewerkers in Nepal. Over een maand reist ze weer naar het land en wil dan iemand meenemen die verstand heeft van traumaverwerking zodat ze haar medewerkers en de jongeren kan helpen.
Bekende Nederlanders riepen op social media mensen op om geld te doneren. Onder de deelnemers zijn Anita Witzier, André van Duin, Rob de Geus, Sophie Hilbrand, Do, Maik de Boer en Sylvana Simons. Op vijf plekken in het land, waaronder Breda, Zoetermeer en Leeuwarden zijn belpanels voor Giro 555. Daar nemen ongeveer driehonderd mensen de telefoon op.
NPO, RTL, SBS en de regionale omroepen besteedden vandaag allemaal veel aandacht aan de gevolgen van het natuurgeweld in Nepal, dat al duizenden mensen het leven heeft gekost.

Interview met Aniek Luyt
Interview met Marianne van Wetter
U Vandaag besteedt speciale aandacht aan Nederland Helpt Nepal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.