Dijksma wil zwanendriften verbieden

WOERDEN - Het houden van zwanen in de vrije natuur wordt verboden. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil met een verbod een einde maken aan het zogeheten zwanendriften. Zes gemeenten in het Groene Hart, zoals Woerden en Oudewater, zetten eerder deze week hun handtekeningen onder een brief aan Dijksma waarin zij aandringen op een verbod.
Zwanendrifters verminken de beesten om te voorkomen dat ze wegvliegen. Dit leewieken, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, mag alleen door een dierenarts gebeuren. Maar in de praktijk is moeilijk vast te stellen of de zwanendrifters dit niet zelf doen. Daarom bekijkt Dijksma nu een verbod op het zwanendriften. Leewieken is vanaf 2018 helemaal verboden.

WANTOESTANDEN

Dijksma verwijst naar wantoestanden die naar voren komen uit een onderzoek van de politie en naar beelden van een klokkenluider die EenVandaag haar heeft laten zien. "Dit zijn praktijken die echt niet door de beugel kunnen en die een halt moeten worden toegeroepen."
EenVandaag kwam erachter dat toezichthouder NVWA tot twee jaar geleden niet optrad tegen leewieken door de zwanendrifters. Volgens Dijksma kwam dit omdat de NVWA ten onrechte dacht dat dit wel toegestaan was. De staatssecretaris meldde de Tweede Kamer dat er in 2012 geen overtredingen waren vastgesteld, maar dat klopte dus niet, schreef Dijksma vrijdag aan de Kamer. De NVWA gaat de regels nu strenger handhaven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.