Provincie Utrecht herdenkt oorlogsslachtoffers

PROVINCIE UTRECHT - Op tal van plaatsen in de provincie Utrecht zijn de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In veel dorpen en steden werd om 20.00 uur stilgestaan bij oorlogslachtoffers. Ook overdag waren er in meerdere gemeenten al speciale herdenkingsbijeenkomsten.
Minister-president Harper van Canada kwam maandagmiddag naar Soesterberg. Hij had in het Nationaal Militair Museum een ontmoeting met premier Mark Rutte. De Canadese minister-president was in Nederland voor de viering van 70 jaar bevrijding. Harper bezocht in het musuem de expositie 'De zomer van '45'. Daarin is veel aandacht voor de rol van de Canadezen tijdens de bevrijding van Nederland.
Maandag was er bij het hoofdkantoor van de NS in Utrecht ook nog een speciale herdenking. De 477 spoormedewerkers werden er herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Inwoners van de gemeente Bunnik liepen mee in een stille tocht naar Fort Rhijnauwen, waar in de oorlog zo'n 50 verzetsmensen zijn doodgeschoten.

GREBBEBERG

Bij de begraafplaats aan de Achterbergsestraatweg in Rhenen werden Engelse soldaten herdacht. Maandagavond zijn bij de nabijgelegen Grebbeberg de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Prinses Margriet, Meester Pieter van Vollenhoven, prins Pieter Christiaan en prinses Anita waren daarbij. In totaal kwamen er volgens de organisatie tussen de 4000 en 5000 mensen af op de bijeenkomst.
Op het Utrechtse Domplein zijn om 20.00 uur traditiegetrouw de doden herdacht. Herdenkingen waren er verder onder meer in Lopik, Leersum, Vinkeveen, Veenendaal, Woerden en bij Kamp Amersfoort in Leusden. In Utrecht zijn op 9 adressen de tragische geschiedenis van de joodse oud-bewoners uit de doeken gedaan.

HERDENKINGSCONCERTEN

In Amersfoort werden de twee minuten stilte gevolgd door een herdenkingsconcert in Xaveriuskerk. Ook in Oudewater is zo'n speciaal concert georganiseerd. In de Domkerk in Utrecht begon om 20.30 uur een herdenkingsconcert, waar onder meer de Utrechtse zangeres Eefje de Visser heeft opgetreden. In het Utrechtse theater- en muziekpodium Rasa was er een theatervoorstelling over de oorlog te zien.

Missing Man-formatie vliegt te vroeg boven Soesterberg
Verslaggever Peter Huting over de laatste voorbereidingen van de dodenherdenking in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.