Taxiregels aangepast; UberPOP bestudeert brief

UTRECHT - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur wil de regels voor de taxibranche versoepelen. Dat heeft ze aan de Tweede Kamer geschreven. De nieuwe regels komen nadat de rechter snordersdienst UberPOP had verboden, maar Mansveld zegt dat het illegaal blijft voor particulieren om betaalde ritten aan te bieden.
Mansveld wil de regels versoepelen omdat nieuwe diensten op de taximarkt het gemak van reizigers vergroten. Ook wil ze het voor de huidige taxichauffeurs makkelijker maken. Zo hoeft het bonnetje in de toekomst niet meer te worden uitgeprint en hoeft de chauffeur niet langer een papieren taxivergunning en tariefkaart bij zich te hebben.
Helemaal afschaffen van de regels wil Mansveld niet. "Regels zijn en blijven voorlopig noodzakelijk voor veilig, betrouwbaar en betaalbaar taxivervoer", zegt de staatssecretaris. "Omrijden, het weigeren van ritten, het rekenen van te hoge tarieven en verkeersonveilige situaties en verstoringen van de openbare orde komen namelijk nog steeds voor."
UberPOP
De nieuwe regels lijken in het voordeel van UberPOP, maar Mansveld bestrijdt dat ze tegemoet komt aan de verboden taxidienst. Zo blijft het voor taxi's verplicht om een boordcomputer en taxameter in de auto te hebben. Ook moeten de chauffeurs nog steeds de juiste papieren hebben, al wordt de eis van vakbekwaamheid geschrapt.
"Ik kijk naar de behoeften die leven in de taxiwereld om innovatie mogelijk te maken. Je moet constateren dat er reuring is ontstaan in de taxiwereld, veroorzaakt door Uber en ook door anderen", zegt ze in De Telegraaf. "Dan moet je als overheid schakelen, maar dat gaan we netjes doen. Want er zijn wetten en regels die gelden voor de hele markt."
Mansveld daagt UberPOP uit om binnen de nieuwe regels met innovatie te komen. "Maar dat mag geen vernieuwing zijn met een beetje stout, want dan ben je illegaal bezig." Om nieuwe ontwikkelingen ruimte te geven, gaat Mansveld proefregio's aanwijzen waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe diensten.
De taxibranche is blij met de nieuwe regels. De PvdA en de VVD zijn ook blij met de nieuwe regels, maar willen dat er nog meer aanpassingen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.