Twee doden door blikseminslag Amersfoort

AMERSFOORT - In park Randenbroek in Amersfoort zijn woensdagmiddag rond 14.25 uur twee personen geraakt door de bliksem. Ze zijn overleden. De politie weet wie de slachtoffers zijn. Een begrafenisondernemer heeft de slachtoffers opgehaald.
Het park is korte tijd afgezet geweest. Rond 17.30 uur werd het park weer vrijgegeven.
In het park staan veel hoge bomen. Volgens getuigen ging het onweer korte tijd flink tekeer boven Amersfoort. De slachtoffers zijn zittend tegen een boom gevonden, zegt verslaggever Rik Dogger. Een deel van de boom is beschadigd.
Medewerkers van groenonderhoud van de gemeente Amersfoort hebben het zien gebeuren. Slachtofferhulp zegt tegen RTV Utrecht dat er een medewerker naar het politiebureau in Amersfoort is gegaan om getuigen bij te staan.
De brandweer en politie kregen veel telefoontjes van ongeruste mensen die wilden weten of het hun familieleden betreft. Inmiddels is de identiteit bekend en worden de nabestaanden ingelicht.

BOLSIUS

Burgemeester Bolsius reageerde woensdagmiddag ook op het ongeluk. "En natuurlijk gaan de gedachten uit naar de nabestaanden die van het ene op het andere moment twee dierbaren moeten missen. Bijna niet voor te stellen. Maar ook degene die in het park aan het werk waren, die daar vlakbij waren, die het zagen gebeuren, die ook ingegrepen hebben voor zover ze konden. Ik heb ze net mogen ontmoeten.
Het heeft diepe indruk gemaakt. Ze zijn door slachtofferhulp al begeleid en we zullen ze blijven begeleiden. Dat is ook de taak die we als gemeente maar ook als overheidsorganisatie hebben. Mensen begeleiden, uiteraard ook de slachtoffers identificeren. En heel stil zijn met elkaar."

ONTLADING

Bliksem is ontlading tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde. Tussen of in een wolk kan het ook weerlichten. De temperatuur stijgt tot ongeveer 30.000 graden Celsius en de spanning loopt in de miljoenen volts, meldt het KNMI.
Volgens het KNMI komen in Nederland gemiddeld een of twee mensen per jaar door het natuurverschijnsel om het leven. Vroeger, toen er minder afleiders waren, waren dat er waarschijnlijk meer. Hoeveel gewonden vallen is niet precies bekend. Er zijn ook indirecte slachtoffers doordat een boom omvalt of brand uitbreekt.

Twee slachtoffers door blikseminslag
Verslaggever Rik Dogger over de laatste stand van zaken rond 17.00
Het statement van burgemeester Bolsius over het incident

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.