"Betere voorlichting nodig over bliksem"

AMERSFOORT - Er moet meer voorlichting komen over hoe een blikseminslag te overleven. Dat vindt onweerdeskundige Lex van Deursen. "Ik zit te denken aan een SIRE-spotje of bijvoorbeeld een folder die wordt verspreid, betere voorlichting is absoluut noodzakelijk."
De twee vrouwen die woensdagmiddag in het Amersfoortse park Randenbroek omkwamen door bliksem, hebben gigantisch veel pech gehad. "Dat net die ene boom waar zij bij stonden geraakt werd, die kans is zo klein", zegt Van Deursen. "Dit is de meest domme vorm van pech."
Toch hadden de vrouwen, die allebei 20 zijn en uit Amersfoort komen, de kans op een dodelijke afloop wel kunnen verkleinen: "Het is absoluut niet verstandig onder een boom te schuilen voor onweer. Gek genoeg weten weinig mensen dat. Mijn advies: blijf drie of vier meter van die boom af."

TIPS

Wat moet je dan wél doen als je door een park loopt en het begint plotseling te onweren? "Jezelf klein maken, op je hurken zitten, voeten dicht bij elkaar, net zo lang tot de bui over is. Niet te dicht bij een boom maar ook zeker niet op een open veld. En als er een auto in de buurt is moet je daar in gaan zitten."

OVERLEVEN

Lex van Deursen is docent elektrotechniek aan de Universiteit van Eindhoven. Hij deed veel onderzoek naar blikseminslagen. Zelden hoorde hij dat iemand zoiets overleeft. "Dan moet je enorm veel geluk hebben. In het zwaarste geval gaat er een bliksemschicht van 200.000 ampère door je lichaam. Dan ben je kansloos, zoveel elektrische stroom is nodig om een vliegtuig te laten werken."
"In het lichtste geval is het duizend ampère. Als een vertakking van zo'n schicht je raakt én er is iemand in de buurt met de juiste medicijnen, dan kun je het overleven."
Gemiddeld gebeurt het één à twee keer per jaar dat iemand in Nederland overlijdt door blikseminslag, zegt het KNMI. Dat terwijl de bliksem jaarlijks 100.000 keer inslaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.