Vrijspraak Amersfoorter voor verkoop nier op Marktplaats

UTRECHT - Een man uit Amersfoort is vrijdag vrijgesproken voor het op Marktplaats zetten van zijn nier. Het Openbaar Ministerie eiste zestig uur voorwaardelijke werkstraf, de advocaat pleitte voor vrijspraak. De Amersfoorter vroeg in een advertentie 50.000 euro voor de nier en geld vragen voor een orgaandonatie is niet toegestaan in Nederland.
Volgens de rechter is het financieel gewin niet zeker. Alleen de advertentie is niet genoeg bewijs, daarom heeft de rechter de Amersfoorter vrijgesproken. Volgens het OM wilde de man de nier verkopen. "Daarom plaatste hij een advertentie. Hij gebruikte daarvoor een speciaal e-mailde en een valse woonplaats. Wettelijk is dat gewoon strafbaar", zei de officier van justitie.

DOM

De verdachte verklaart in de rechtbank dat het heel dom van hem was. Hij zegt dat hij het niet nog eens zal doen.
In de advertentie, die al in 2013 werd geplaatst, stond: "38 jaar jonge nier van een niet roker, niet drinker. Altijd gezond geweest. Bloedgroep O negatief'". Een paar uur na plaatsing werd de advertentie al door Marktplaats weggehaald. Vervolgens lichtte Marktplaats de politie in. De man staat nu terecht omdat hij volgens het Openbaar Ministerie de wet op de orgaandonatie heeft overtreden.

NIEUWSGIERIG

Volgens zijn advocate Claudia van Oort was de man niet uit op geld. "Hij was heel nieuwsgierig wat voor mensen op de advertentie zouden reageren, of er überhaupt mensen op zouden reageren en wat dan vervolgens de gang van zaken was", aldus Van Oort.
De man zou een artikel over orgaandonatie bij zijn huisarts hebben gezien. Daardoor was zijn nieuwsgierigheid gewekt, aldus zijn advocate. Omdat hij zijn nier nooit heeft verkocht, zou hij niet veroordeeld moeten worden, zegt Van Oort. Volgens haar staat helemaal niet vast dat hij op geldelijk gewin uit was.

GESCHOKT

Directeur van de Nierstichting Tom Oostrom is geschokt door de actie. Oostrom kan de actie wel verklaren. "We hebben in Nederland een lange wachttijd, gemiddeld 3,5 jaar voordat een nier beschikbaar is", aldus Oostrum. "Hij heeft vast gedacht: 'Nou, daar kan ik veel geld mee vangen want er zijn ontzettend veel wachtenden in Nederland'."


Directeur Oostrom van de Nierstichting en advocate Van oort van de Amersfoorter over de te koop gezette nier.
Vrijspraak Amersfoorter voor verkoop nier op Marktplaats.
Verslaggever Remco Andringa, advocaat Willem-Jan Ausma en nierpatiëntenvereniging over de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.