Team zoekt naar lichamen poolonderzoekers

HOUTEN - Een team is woensdag vanaf het dorpje Resolute in het noorden van Canada op weg gegaan naar de plek waar twee Nederlandse poolonderzoekers Philip de Roo en Marc Cornelissen zijn omgekomen. Dat meldt de website van onderzoeksorganisatie Cold Facts uit Houten waarvoor de twee werkten.
Het team reist met sneeuwscooters over land en zal naar verwachting over enkele dagen ter plaatse zijn. Eerdere pogingen met helikopters om de plek te bereiken lukte niet door slecht weer. Een reddingstocht over het zwakke ijs bleek levensgevaarlijk.
De Roo en Cornelissen vertrokken op 6 april vanuit Canada naar de Noordpool om het gebied te onderzoeken. Vorige week woensdag ontving het basiskamp in Nederland een geautomatiseerd noodsignaal. Het duo begaf zich op dat moment op zee-ijs tussen een aantal eilandjes. Op foto's die vanuit de helikopter zijn gemaakt kan worden opgemaakt dat ze waarschijnlijk door het ijs zijn gezakt en zijn overleden.
De sledehond van de onderzoekers, Kimnik, is afgelopen weekend wel gered. Het trouwe dier werd ontdekt toen een helikopter over het kamp vloog om te bekijken hoe de spullen van de onderzoekers opgehaald konden worden. Kimmik bleek het kamp nog te beschermen tegen ijsberen. De hond was hongerig, maar maakt het goed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.