Tips voor een eindexamen met succes en zonder stress

AMERSFOORT - Maandag beginnen de middelbare scholieren aan hun eindexamens. Overal in de regio zijn leerlingen hard aan het studeren, maar voor sommigen gaat dit gepaard met een hoop stress. Reden genoeg voor RTV Utrecht om wat tips, tricks en informatie voor eindexamenkandidaten op een rijtje te zetten.
Zo biedt Scholieren.com, een popilaire website voor leerlingen, eindexamenkandidaten de helpende hand. De site noemt het zinvol om te studeren aan een opgeruimd bureau, een prioriteitenlijstje te maken en af en toe wat afleiding te zoeken met muziek. Ook is gezond eten, zoals een appel of een banaan, belangrijk om wat extra energie te krijgen.

SPANNING

Volgens Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij het in Amersfoort gevestigde Fonds Psychische Gezondheid, is er een verschil tussen gezonde spanning en echte stress voor het maken van een toets. "Spanning is gezond en heb je nodig om te concentreren. Maar wanneer een scholier last heeft van stress, krijgt hij of zij ook lichamelijke klachten."
Wanneer er sprake is van eindexamenstress, kan een scholier last krijgen van slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn en ze worden nerveus.
Die klachten zijn volgens Van de Ven niet bevorderlijk voor de prestaties. Hierdoor kun je juist slecht gaan presteren.

ZENUWEN

"Leerlingen moeten zich realiseren dat het zo is, ze moeten dat examen maken en die angst mogen ze toelaten. Die zenuwen kunnen ze een paar minuten op laten komen van tevoren, erbij stilstaan en zich dan weer focussen op het examen." Ook helpt het volgens de psycholoog om negatieve gedachten om te buigen in iets positiefs. "Bijvoorbeeld door te bedenken dat ze zich goed hebben voorbereid op een toets."
Op haar website geeft het Fonds Psychische Gezondheid tips om deze stress tegen te gaan.

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven over stress onder scholieren bij eindexamens
Scholieren.com geeft tips voor eindexamenkandidaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.