Pubers melden verkrachting later dan oudere slachtoffers

UTRECHT - Jonge meiden die zijn verkracht, zoeken vaak te laat hulp. Dat blijkt uit onderzoek van Het Landelijk Psychotraumacentrum van het UMC. Pubers wachten vaak langer dan een week en dat is niet goed, zeggen de onderzoekers. Hulp en medische zorg na een verkrachting is vooral in de eerste dagen erg belangrijk. Bovendien kunnen dan nog sporen worden veilig gesteld, waarmee de dader kan worden opgespoord.
Het Landelijk Psychotraumacentrum van het UMC voerde het onderzoek uit onder 323 vrouwelijke slachtoffers van een eenmalige verkrachting. Daaruit bleek dat meisjes van 12 tot en met 17 jaar het seksueel geweld later melden dan vrouwen van 18 tot en met 25 jaar.

NADELEN

Wanneer slachtoffers wachten met praten over een verkrachting, dan heeft dit nadelige gevolgen voor het krijgen van medische hulp, zoals behandeling van verwondingen, soa-preventie en ongewenste zwangerschap. Het verhindert ook forensisch onderzoek en daarmee de mogelijke aanhouding van de verdachte. Slachtoffers die wel binnen een week hun verhaal deden, bleken twee tot drie keer vaker naar de dokter of politie te gaan.
In Nederland heeft een op de acht vrouwen en een op de dertig mannen ooit een verkrachting meegemaakt. Volgens het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is het belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk hulp krijgen, het beste is binnen één week.

VERSNIPPERD

In sommige regio's wordt medische, forensische en psychologische hulp versnipperd aangeboden en dat is volgens het CSG onwenselijk. Daarom is op vijf plaatsen in Nederland, waaronder in Utrecht, een Centrum Seksueel Geweld gevestigd waar politie, artsen, verpleegkundigen en hulpverleners samenwerken.
Eind 2015 moet er een landelijk netwerk zijn, zodat alle verkrachtingsslachtoffers op snelle hulp en onderzoek door experts kunnen rekenen.

Iva Bicanic van het UMC Utrecht over het onderzoek
Iva Bicanic van het UMC Utrecht in U Vandaag over het onderzoek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.