Duizenden scholieren beginnen aan eindexamens

PROVINCIE UTRECHT - Voor duizenden middelbare scholieren in de regio is het vandaag zover: na wekenlang blokken beginnen ze aan de eindexamens.
De twee hoogste niveaus van het vmbo beginnen vanmiddag met Natuur- en Scheikunde (Nask2). Havisten moeten aan de bak voor Economie en vwo-leerlingen storten zich op Nederlands.

GYMZAAL

Op het Rembrandt College werden vanochtend 250 stoelen en tafels neergezet in de gymzaal. "Als de zaal zo wordt gevuld, dan voel je die spanning weer komen", zegt examencoördinator Piet Ham. Ook in Veenendaal worden maatregelen genomen om te voorkomen dat leerlingen spieken. Telefoons en smartwatches zijn sowieso niet toegestaan.
De bruine enveloppen zijn verdwenen, maar de examens worden nog steeds verzegeld. "Wij maken de pakketten open op het moment dat de examens gaan beginnen. Vanochtend lagen ze in ieder geval nog in de kluis", zegt Ham.

LAKS

Net als voorgaande jaren heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weer een klachtenlijn geopend waar scholieren hun klachten over de examens kwijt kunnen. De eindexamens duren de hele maand mei, de herexamens zijn half juni.
In heel Nederland doen 206.300 leerlingen eindexamens. Van hen zitten er 110.270 op het vmbo, 57.580 op de havo en 38.450 op het vwo. Vorig jaar deden 198.000 scholieren eindexamen.

Verslaggever Peter Huting op het Rembrandt College in Veenendaal
In het hele land beginnen scholieren vandaag met hun eindexamens

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.