NOS-indringer Tarik Z. voor de rechter

UTRECHT - NOS-indringer Tarik Z. verschijnt dinsdag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Lelystad. De 20-jarige jongen wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Hij zit vast in de PI Nieuwegein.
Z. drong op 29 januari het gebouw van de NOS binnen. Hij had een alarmpistool bij zich, gijzelde een beveiliger en eiste zendtijd waarin hij over "grote wereldzaken" zou vertellen. De beveiliger liep met Z. door het pand en leidde hem naar een lege studio. Daar werd Z. uiteindelijk overmeesterd.
Het achtuurjournaal ging door Z.'s actie niet door. De beelden van Z. in de studio gingen de wereld over. Hoewel de man een briefje overhandigde waarin stond dat "98 hackers" klaarstonden voor een cyberaanval, is uit niets gebleken dat hij met anderen heeft samengewerkt. In zijn bekentenis vertelde hij later ook dat hij alleen heeft gehandeld.
Tijdens de pro-formazitting dinsdag gaat het over het onderzoek naar de persoonlijkheid van Z. en over zijn voorlopige hechtenis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.