Rechtbank vindt trajectcontrole rechtmatig

UTRECHT - Het trajectcontrolesysteem op de A2 mag worden gebruikt. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht dinsdag bepaald. "Er is een wettelijke basis voor", concludeert de rechter.
Voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First lokte hierover een uitspraak uit door een boete na een trajectcontrole bij de rechter voor te laten komen. Volgens hem schendt het trajectcontrolesysteem de privacy van onschuldige automobilisten. Een netwerk met 150 tot 200 camera's voor trajectcontroles in Nederland registreert ook hún kentekens.

PRIVACY

De kantonrechter vindt dat de Politiewet voldoende wettelijke grondslag biedt voor het gebruik van het huidige systeem. Hij stelt dat er sprake is van een 'geringe inbreuk op de privacy, dat de registratie van niet-overtreders binnen 72 uur wordt gewist en dat weggebruikers door borden op de hoogte worden gesteld van de controle'.
Dat er een nieuwe wet in de maak is over het gebruik van de geregistreerde camerabeelden, geeft al aan dat de situatie onrechtmatig was, stelde Filippini's advocaat tijdens de rechtszaak. Maar volgens de Utrechtse kantonrechter gaat de aankomende wet over een uitbreiding van de bevoegdheden: het enkele weken bewaren van de gegevens in plaats van 72 uur en het aanvullend gebruik voor andere doelen dan snelheidscontrole.
De boete van 45 euro in 2012 op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam was dus wel geldig, aldus de rechter.

GOTSPE

Privacy First noemt de uitspraak teleurstellend. Filippini: "Dit is een politiek vonnis in het straatje van het OM en de politie. Meerdere topjuristen hebben ons aangegeven dat zij geen enkele wettelijke basis zien voor deze privacyschending", zegt hij.
"Iedere automobilist belandt nu in een politiedatabank als potentiële verdachte en Joost mag weten hoe die data gebruikt worden. Het is een gotspe dat de rechter hiermee akkoord gaat", aldus Filippini.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.