Provincie verwerpt kritiek op ganzenvergassing

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht weerlegt de kritiek van De Faunabescherming, die stelt dat het vergassen van ganzen niet helpt. Volgens gedeputeerde Krol is die stelling 'gewoon niet waar'.
Maandag werd bekend dat sommige ganzen in heel Nederland vergast mogen worden in plaats van dat ze afgeschoten worden. Utrecht is één van de provincies die mag starten met de maatregel. Maar De Faunabescherming vindt de methode zeer naar voor de dieren.
Ook stelt de natuurclub dat vergassen niet helpt om de populatie omlaag te krijgen. Maar Krol spreekt dat tegen: "Het is onjuist. Tot 2012 nam het aantal grauwe ganzen toe. Dat klopt ook wel, want de stevige reductie is begonnen in 2014. Tot die tijd lieten we het in Nederland een beetje lopen. En nu zien we ook in Utrecht wel degelijk een afname van het aantal ganzen. Maar we zijn pas een jaar bezig, dus ik zeg niet dat het klaar is."
De provincie gaat dit jaar en volgend jaar dan ook nog door met het vergassen van de grauwe gans. Per jaar worden er 23.000 afgemaakt, in de hoop dat de populatie eind 2016 beheersbaar is. De grauwe gans blijft het hele jaar in Nederland en zorgt voor miljoenen euro's schade aan gewassen bij boeren.

Provincie: Kritiek op ganzenvergassing gewoon niet waar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.