Grote internetstoring trof ook regio

PROVINCIE UTRECHT - Eén van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), heeft woensdag rond het middaguur gekampt met een storing. Daardoor ondervonden ook websites in onze regio problemen.
Rond 13.45 uur was de storing bij het knooppunt verholpen. De oorzaak was een probleem dat de kop opstak bij onderhoudswerkzaamheden. "Daardoor liep een deel van het internetverkeer problemen op en waren bepaalde sites niet bereikbaar", aldus een woordvoerster.
Het is nog niet duidelijk hoever het verkeer terugliep. Het is ook nog niet bekend welke sites en diensten allemaal zijn getroffen door de storing. Er zouden problemen zijn met pinbetalingen, die via internet lopen.
Bij AMS-IX en andere internetknooppunten koppelen grote internetaanbieders hun netwerken aan elkaar. Wie op internet informatie opzoekt, komt via een knooppunt als AMS-IX bij de goede site terecht. Ook e-mails komen zo op de goede plek.
Het Amsterdamse knooppunt verwerkte vorig jaar ruim 7 miljoen terabyte aan verkeer. Ter illustratie: 1 terabyte aan muziek is genoeg om meer dan drie jaar continu te luisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.