Justitie: De Kruif toch lid criminele organisatie

STICHTSE VECHT - De Maarssense ex-VVD-politica Kathalijne de Kruif was volgens justitie wel degelijk lid van een criminele organisatie die zich bezighield met hennepteelt, witwassen en valsheid in geschrifte. Dat bleek woensdag tijdens een pro-formazitting tegen twee medeverdachten.
"De Kruif is geen hoofdverdachte ", zegt verslaggever Remco Andringa die bij de zitting aanwezig was. "Maar ook al is je rol beperkt, dan nog kan je lidmaatschap van een criminele organisatie worden verweten."
Op 24 augustus moeten alle acht verdachten, onder wie De Kruif, voor de rechter verschijnen voor een volgende voorbereidende zitting.

ORDNERS

De politie werkt nog volop aan de zaak, zo bleek woensdag in de rechtbank. Zo worden nog mensen gehoord en taps en observaties uitgeschreven. Volgens de officier van justitie wordt het een enorm dossier. "Het kan wel eens een kast vol ordners worden."
De rechtbank liet woensdag een van de verdachten voorlopig vrij. In totaal zitten nu nog vier van de acht verdachten in voorarrest. De Kruif zelf zat vier weken in voorarrest, maar mag haar proces in vrijheid afwachten.

OPSPRAAK

De mogelijke betrokkenheid van De Kruif bij de organisatie kwam eind februari aan het licht nadat ze in opspraak was gekomen omdat ze vertrouwelijke informatie over de nieuwe burgemeester zou hebben doorgespeeld aan een partijgenoot.
Vanwege de zaak zijn er huiszoekingen gedaan in onder meer Maarssen, Utrecht en De Bilt. Daarbij zijn boten, auto's en een waterscooter in beslag genomen. Onder andere in De Bilt en Veenendaal zijn hennepplantages opgerold.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.