HU: Veel schuldenaren niet geholpen

UTRECHT - Veel mensen met financiële problemen worden niet goed geholpen. Dat komt door onder meer de strenge overheidsregels waaraan zij moeten voldoen om in aanmerking te komen voor schuldhulpverening. Bovendien zijn deze mensen vaak niet gemotiveerd om de problemen zelf aan te pakken. Dat staat in een onderzoek van de Hogeschool van Utrecht.
Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, voor de microfoon van de NOS, moet iedereen die bij een gemeente aanklopt individueel worden bekeken. Ze adviseert mensen die niet geholpen worden naar de gemeenteraad of de ombudsman te stappen.

UITSLUITING

Volgens de onderzoekers hebben veel gemeenten de schuldhulpverlening de afgelopen jaren anders ingericht en hebben ze tijdelijke uitsluitingscriteria opgenomen. Zo worden mensen die geen inkomen hebben of ingeschreven zijn als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel uitgesloten.
Ook mensen die een eerder beroep deden op schuldhulp of in een niet afgeronde scheiding zitten komen niet in aanmerking. Daarnaast zijn veel gemeenten ook gaan screenen op motivatie en vaardigheden. Geconcludeerd wordt in het rapport dat het beleid moet worden aangepast en dat schuldenaren intensiever moeten worden begeleid om hun motivatie om het traject vol te houden te vergroten.

SCHULDEN

Uit cijfers van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, over 2013 blijkt dat er in ons land toen 89.000 aanmeldingen waren voor schuldhulpverlening en in 2012 84.500. De gemiddelde schuld steeg in dat jaar tijd van 33.500 euro naar 37.700 euro.
De NVVK spreekt van oneigenlijke gronden waarop mensen worden uitgesloten van schuldhulp. Veel andere problemen komen volgens haar juist voort uit financiële problemen. Zo kunnen die juist weer problemen veroorzaken in het gezin of voor de gezondheid. Voor het onderzoek zijn de beleidscriteria van 34 gemeenten onderzocht. Ook zijn schuldhulpverleners en schuldenaren ondervraagd.

GEMEENTEN

Op de site van de NOS zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het de bedoeling is dat bij alle mensen die zich melden voor schuldhulp van geval tot geval bekeken wordt wat de gemeente kan doen. Of dat in de praktijk gebeurt, weet de VNG niet, aldus de NOS.
In onze regio kwam de schuldhulpverlening de afgelopen jaren ook onder vuur te liggen. Zo waren er problemen in de gemeente Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.