"Aanleg Westelijke Rondweg in Amersfoort zinloos"

AMERSFOORT - De nieuw aan te leggen Westelijke Rondweg in Amersfoort heeft nauwelijks nut. Dat stellen twee verkeersbureaus die de plannen hebben nagerekend op verzoek van omwonenden.
De rondweg moet een belangrijke verkeersader worden in het westen van de stad en met een tunnel zou wachten voor de spoorwegovergang tot het verleden gaan behoren. Maar volgens de onderzoekers zijn de verkeersproblemen klein en lost de rondweg van 60 miljoen euro nauwelijks wat op.
De onderzoeker zeggen dat het nuttiger is om de doorstroming op de Stichtse Rotonde wat te verbeteren. Ook in de toekomst, met toenemend autoverkeer, is er volgens de onderzoekers geen noodzaak voor de rondweg.
WETHOUDER
Wethouder Buijtelaar stelt in een reactie dat 'de onderbouwing van de gedane uitspraken hier en daar beperkt is te noemen'. Zo hebben de onderzoekers volgens hem bijvoorbeeld geen modelonderzoek gedaan, maar doen ze uitspraken op basis van huidige routeplanners. Dat zou niets zeggen over de situatie in 2020.
Verder zegt de wethouder dat het met een zeer royale groencompensatie komt, die verder gaat dan de gemeente verplicht is.
GEMEENTERAAD
Dinsdag praat de Amersfoortse raad over de plannen voor de weg. De oppositie had al eerder opgeroepen om de plannen te laten varen. Amersfoort moet fors bezuinigen en kan de 60 miljoen beter op een andere manier besteden, vinden die partijen.
De Westelijke Rondweg was al voor de bezuinigingen een heet hangijzer in Amersfoort. Eind 2012 viel de coalitie met onder meer VVD en GroenLinks vanwege de wegenplannen.
"Aanleg Westelijke Rondweg in Amersfoort zinloos"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.