Limousinetocht en spelochtend tegen homofobie

AMERSFOORT - In aanloop naar de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHO) is zaterdag een speciale roze limousinetocht georganiseerd. Bekende homoseksuele Nederlanders stapten in Amersfoort uit om mee te doen aan een sport en spelochtend.
"Sport en spel verbroedert. Vooral in de sportwereld is homoseksualiteit vaak een taboe", vertelt Margo Niestadt van de Roze 50 Plus. Zij probeert homohaat met dit evenement te bestrijden en het bespreekbaar te maken onder ouderen en sporters.
Ongeveer tien procent van de bevolking is homoseksueel. "Onder voetballers komen dus ook ongeveer zoveel homo's voor", vertelt oud-voetballer Arnold Smit. Hij worstelde lange tijd met zijn geaardheid, zeker omdat dit niet echt geaccepteerd wordt in de voetbalwereld. "Ik durfde het niemand te vertellen en toen ik toch iemand van het bestuur in vertrouwen nam, kreeg ik een keuze: ik moest of mijn mond houden of stoppen met dit vak."

PROFVOETBALLER

In 1999 stopte Smit daarom met voetballen. Achteraf heeft hij spijt. "Ik maak me nu al jaren hard voor acceptatie van homo's. Achteraf was ik graag die profvoetballer geweest die gewoon het stadion binnenkwam als homo, ongeacht de spreekkoren."

Limousinetocht en spelochtend tegen homofobie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.