Evenementen tijdens de Tour

UTRECHT - Tijdens de Tourweek is er van alles te beleven in en rond Utrecht. Hieronder een alfabetisch overzicht van de publieksvenues en andere evenementen.

AMALIAPARK

Zondag 5 juli: Het jaarlijkse Leidsche Rijnfestival strijkt tijdens de Tour neer in het Amaliapark, ruim 100 meter breed gelegen aan het parcours. Kindvriendelijk en vól vertier.

AZOTOD

Zondag 5 juli: Zwaai de Tour de France Utrecht uit bij Azotod in De Meern. Met ondernemers uit de kernen Vleuten/De Meern staat hier een prachtig programma met heerlijk eten, drinken, cultuur en muziek voor 16+.

BRADERIE

Zaterdag 4 juli: Braderie in het Maliekwartier op de Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat. Tussen 13:30 en 17:30 kunt u de renners voorbij zien komen. Voor, tijdens en na het aanmoedigen kunt u genieten van eten, drinken en entertainment of langs de vele kraampjes in de winkelstraten struinen.

CATHARIJNESINGEL

Zondag 5 juli: Chanson Départ. Een 1000-koppig koor zingt de renners toe in hun laatste tocht door Utrecht, vanaf een unieke setting met pontons op de singel.

DOMPLEIN

Vrijdag 3 en zaterdag 4 juli: De start van het grootste wielerevenement ter wereld viert u bij muziekfestival Tournée de la Musique. Met drie sfeervolle podia op de Neude, Janskerkhof en Domplein biedt het muziekfestival op vrijdagavond 3 en zaterdagavond 4 juli een divers muziekprogramma met nationale en internationale acts. Het muziekfestival is voor iedereen vrij toegankelijk en wordt georganiseerd door de vijf Utrechtse muziekpodia TivoliVredenburg, EKKO, De Helling, RASA en dB's.
Toegang: gratis
Programma vrijdag 3 juli: Broken Brass Ensemble (brass), Sven Hammond (rhythm & blues), My Baby (blues), AlascA (indiefolk), Joris Linssen & Caramba (Nederlandse mexicana), Bruut! (jazz).
Programma zaterdag 4 juli: Danny Vera (americana), Janne Schra & Robin Nolan Trio (jazz), DeWolff (bluesrock), Zitakula (afrobeat), The Phantom Four (surfrock), Too Many Zooz (brass), TenTemPiés (reggae/ska), The Gospel Sessions (gospel).

FIETSORKEST

Vrijdag 3 tot en met zondag 5 julI: Caravane d'Utrecht van het Orchestre Bicyclette. Een fietsend orkest rijdt door Utrecht tijdens het Tourweekend. Ruim honderd muzikanten op een-, twee-, drie- en vierwielers doen mee aan de 'Caravane d'Utrecht'. Ze noemen zich het Orchestre Bicyclette. De muzikale fietskaravaan is ruim 80 meter lang. Het orkest is opgezet om fiets- en muziekculturen samen te brengen.

GALGENWAARD

Zaterdag 4 juli en zondag 5 juli: Bij het stadion van FC Utrecht kunt u de reclamekaravaan en renners van dichtbij volgen met een hapje en drankje. Daarnaast zijn er sportieve attracties voor zowel groot als klein. Handige locatie voor bewoners van Utrecht-Oost.

GRIFTPARK

Zaterdag 4 en zondag 5 juli: Familie-venue met extra oog voor de kinderen. Een rustmomentje pakken kan hier. De koers is te volgen op groot scherm, dus u hoeft niets te missen, maar de hectiek is net om de hoek. Hier kunt u genieten van het park en zorgt Disney-Channel voor sportief vermaak voor de kinderen. Een handige locatie voor bijvoorbeeld bewoners van Wittevrouwen, Tuindorp, Tuinwijk en de Vogelenbuurt.

HOGELANDSEPARK

Zaterdag 4 en zondag 5 juli: Bij het Hogelandsepark en de Karel Doormanlaan draaien de renners vlak voor uw neus de Biltstraat op. Locatie met eten en drinken, jazzy-omlijst. Handig voor Utrechters die bijvoorbeeld in Wittevrouwen, Oudwijk of Tuindorp wonen. Maar ook Biltenaren kunnen hier goed beginnen aan hun Tourbelevenis.

JANSKERKHOF

Vrijdag 3 juli en zaterdag 4 juli: De start van het grootste wielerevenement ter wereld viert u bij muziekfestival Tournée de la Musique. Met drie sfeervolle podia op de Neude, Janskerkhof en Domplein biedt het muziekfestival op vrijdagavond 3 en zaterdagavond 4 juli een divers muziekprogramma met nationale en internationale acts.

JULIANAPARK

Zaterdag 4 juli 14.15 uur tot zondag 5 juli, 14.15 uur: Het Zuilens Festival. De Nieuwe Philharmonie met Bram van der Vlugt, DJ Natashka voor de broodnodige Franse Slag, Dekoor Close Harmony, Charlie Greens Bigband, Muziek in de Wijk.. en nog veel meer. Met lekker eten en drinken van de Zuilense ondernemers.

LEPELENBURG

Donderdag 2 juli, zaterdag 4 juli en zondag 5 juli: Op donderdagavond begint het feest met de presentatie van het Tourpeloton. Tijdens de etappes op zaterdag en zondag zijn park Lepelenburg en het Servaasbolwerk omgetoverd in 'Frankrijk aan de Singel'. Met antie, wijn en lekkernijen. Franse dorpssferen, petanque, portrettekenaars en muzikanten.

LOMBOK

Zondag 5 juli: Tour West. Waterfietsrace bij het Muntplein. Bankaplein, Professor Loep. Buurthuis Oase: Orchestre de Bicyclettes. Fiets-cinema bij Montsluis. Rollende Resto. Beeldentuin bij Westplein, Leidseweg en Bankaplein.

LUCASBOLWERK

Vrijdag 3 juli tot en met zondag 5 juli. Bandjes, eten en drinken. Ook bij Servaasbolwerk.

MALIEBAAN

Zaterdag 4 juli: Le Jardin des Paresseux. Terwijl de koers aan alle kanten rond de Maliebaan jaagt, geniet u hier van intiem theater en prachtig spel.

MARIAPLAATS

Zaterdag 4 en zondag 5 juli. Evenement van Cafe van Velsen, Grandcafe Maria, Delano, Vis en Meer, De Dikke Dries, restaurant Seven en de Leckere. Deels Frans georiënteerd met muziek, eten en drinken.

MERWEDEKANAAL

Zaterdag 4 juli en zondag 5 juli: Drijvend gedicht.

MONTFOORT

Vrijdag 3 juli tot en met zondag 5 juli: Tijdens de tweede etappe rijden de renners langs Montfoort. Vrijdagavond begint het feest in het Stadspark. Het duurt tot zondagavond. Naast muziek zijn er onder meer een quiz, een fietswedstrijd op een rollerbank, een groot scherm en een barbecue.

NEUDE

Vrijdag 3 juli en zaterdag 4 juli: De start van het grootste wielerevenement ter wereld viert u bij muziekfestival Tournée de la Musique. Met drie sfeervolle podia op de Neude, Janskerkhof en Domplein biedt het muziekfestival op vrijdagavond 3 en zaterdagavond 4 juli een divers muziekprogramma met nationale en internationale acts.

NICOLAASKERKHOF

Zondag 5 juli: openlucht kerkdienst

OUDEWATER

Zondag 5 juli: Tijdens de tweede etappe rijden de renners langs Oudewater. De Provinciale weg (N228) is enkele uren afgesloten als het peloton van de Tour de France door Oudewater fietst. Dat is rond half 3 's middags. De afsluiting van de weg begint naar verwachting rond half 12 en duurt tot ongeveer half 4. Niet alleen om de renners krijgen vrij baan, maar ook de reclamekaravaan. Oudewater grijpt de passage aan om er een feestweekeinde van te maken met diverse evenementen.

RIJNSWEERD

Zaterdag 4 juli: Het zakelijk hart van Utrecht ontvangt hier de Tour met open armen. Rijnsweerd opent zich met muziek en koers. Boyelaan.

STADHUISPLEIN

Vrijdag 3 tot en met zondag 5 juli: Hier draait alles om beleving en kwaliteit. Proef vuur bij de grootste BBQ van de stad, een ambachtelijke slager bereidt op houtskool zijn specialiteiten. Volg de Tour op groot scherm, geniet van muziek, koffie, streekbieren of een goed glas wijn.

TOLSTEEGBARRIERE

Donderdag 2 tot en met zondag 5 juli: Op de Tolsteegbarriere (Ledig Erf in de volksmond) zal er tijdens de Grand Départ veel muziek en entertainment zijn. Een greep hieruit: Op donderdag een openlucht-bioscoop. Vrijdag De Leuk dat je d'r bent band. Op zaterdag racen de renners langs het Ledig Erf. Vanaf 17.00 begint de programmering met oa Pierre et les Optimistes en La Gran Garanga . Zondag gaat de programmering gewoon door en kunt u ook de uittocht volgen op groot scherm.

UITHOF

Zaterdag 4 juli. Met wetenschap en vermaak van, voor en door studenten! Muziek, koers en volop activiteiten.

VONDELLAAN

Zaterdag 4 juli en zondag 5 juli: Foodcourt en speciale streekbieren. Brouwerij De Leckere staat hier. Bij ROC Vondellaan en het Tolsteegplantsoen. Hier komen de renners twee keer langs. Handig voor bijvoorbeeld bewoners van Kanaleneiland, Rivierenwijk, Tolsteeg, Hoograven of Lunetten.

WILHELMINAPARK

Vrijdag 3 juli tot en met zondag 5 juli: Een foodfestival van de organisatoren van TREK! Unieke foodtrucks, heerlijke drankjes en genieten in het park. Daarbij is de koers te volgen op één van de grootste schermen in Utrecht.

VELODROOM

Van 28 juni tot 4 juli vindt in het monumentale voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht het wielerfestival Kermis Velodroom plaats. In de week voorafgaande aan de Grand Départ van de Tour de France worden de fiets en de wielerkoers hier in al hun facetten gevierd.

VLEUTERWEIDE

Vanaf zaterdag 4 juli tot en met 26 juli: Fanzone voor de Tour bij het winkelcentrum in Vleuterweide. De winkeliers pakken drie weken lang uit met het Franse Tourgevoel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.