Praktische informatie over de Tour in Utrecht

UTRECHT - De komst van de Tour de France is een enorme operatie voor Utrecht. Wat betekent het voor bezoekers en inwoners? Wat kunnen ze verwachten? Waarmee moeten ze rekening houden?

TOURCIJFERS

- Vijf dagen kleurt de stad geel, van woensdag 1 tot en met zondag 5 juli.

- In deze periode worden 600.000 tot 800.000 bezoeker verwacht.

- De Tour de France is voor de zesde keer in Nederland: een record.

- Donderdagavond 2 juli is de ploegenpresentatie in Park Lepelenburg.

- Vrijdagavond 3 juli start direct na de spits de opbouw van het parcours.

- Veel wegen in de stad zijn deels of volledig afgesloten.

- Eerste etappe op 4 juli is een tijdrit van 13,7 km en start om 14:00 uur.

- Om de 2 tot 3 minuten zal een nieuwe renner vertrekken.

- Vincenzo Nibali, Tourwinnaar 2015, vertrekt als laatste om 17:17 uur.

- De reclamekaravaan vertrekt op zaterdag om 12:00 uur.

- De tweede etappe op 5 juli start om 13:10 uur.

- Deze etappe gaat van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland.

- De reclamekaravaan vertrekt op zondag om 11:10 uur.

- De renners rijden in peloton door de binnenstad.

- Rond 13:45 uur begint de wedstrijd officieel op de 't Goylaan.

VEILIGHEIDSMAATREGELEN

- Vrijhouden van calamiteitenroutes voor hulpdiensten.

- Als er iets gebeurt op het parcours zelf, dan zorgt de Franse organisatie van de Tour voor hulp.

- Ga nooit zelf het parcours op, ook niet om hulp te verlenen.

- Crowd control: bezoekers wordt nauwgezet geteld en bekeken via cameratoezicht.

- Uitgangspunt is dat bezoekers zich op een comfortabele wijze door de stad kunnen bewegen.

- Als het te druk dreigt te worden, treft de organisatie we de nodige maatregelen. Een plein gaat dan bijvoorbeeld tijdelijk dicht en bezoekers worden doorgestuurd naar andere locaties.

- Extra inzet van politie en handhaving. Daarnaast worden beveiligers, verkeersregelaars en Tourmakers (vrijwilligers, herkenbaar aan de opvallende shirts) ingezet. Ook zijn er extra EHBO-medewerkers/Rode-kruisposten aanwezig.

- De Utrechtse Tourorganisatie adviseert kinderen een polsbandje om te doen, met daarop de naam van het kind en een mobiel telefoonnummer waarop u te bereiken bent. Een kind dat zijn begeleiders kwijt is, kan bij de dichtstbijzijnde Rode-kruispost worden gebracht en teruggevonden. Vraag eventueel een Tourmaker, herkenbaar aan het opvallende shirt, te helpen.

BEREIKBAARHEID

- Het advies is om te voet, met de fiets of met het OV naar Le Grand Départ te komen. Dit vanwege de verwachte drukte in de stad en het feit dat enkele wegen in de stad afgesloten zullen zijn.

- Het Centraal Station en de overige stations zijn goed bereikbaar bereikbaar en de NS zet meer treinen in.

- Er zijn extra fietsenstallingen (ook speciale racefietsstallingen) in de nabijheid van het parcours. De Fietersbond heeft een speciale kaart gemaakt waar u uw fietsroute kunt plannen. Op de drukste locaties en direct langs het parcours mag u niet fietsen.

VIGNET

Utrechters in de autoluwe zone hebben een vignet nodig om hun wijk in te rijden. Dit kan alleen aangevraagd worden via DigiD.

WIJKBERICHT

Een wijkbericht aan alle inwoners van Utrecht, met onder andere de informatie over het aanvragen van vignetten, wordt in de periode 19 tot 22 juni bij alle inwoners bezorgd. Het wijkbericht aan alle bewoners en ondernemers langs het parcours van de eerste etappe is afgelopen weekend bezorgd.

AFSLUITINGEN

Direct langs de route zijn de straten geheel of gedeeltelijk afgesloten voor autoverkeer. Daarnaast is een groot deel van de stad autoluw in de periode van vrijdag 3 juli 20.00 uur- zaterdag 4 juli 20.00 uur en op zondag 5 juli van 08.00-18.00 uur. Op de A28 is tussen knooppunt Rijnsweerd en Utrecht Centrum een wegafsluiting, hier is een omleiding ingesteld.

VERLENGD

Dit betekent voor bewoners in een groot deel van de wijken rondom de binnenstad, en op zondag ook de zuidkant van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern, dat zij alléén hun wijk uit kunnen rijden via de aangegeven routes. Als zij hun wijk weer in willen komen in deze periode, moeten zij voor 29 juni een speciaal vignet aanvragen. De termijn hiervan is verlengd zodat iedereen de kans heeft om op tijd een vignet aan te vragen.

TIJDEN

Iedereen kan de stad uit met de auto. Te voet en per fiets kan iedereen op elk moment de wijken in en uit, garandeert de organisatie. Automobilisten hebben een vignet nodig als ze in de periode van vrijdag 3 juli 20.00 uur tot zaterdag 4 juli 20.00 uur en/of op zondag 5 juli van 08.00-18.00 uur de autoluwe zone in willen rijden. Voor de binnenstad geldt de autoluwe zone op zaterdag 4 juli tot 01.00 uur (nacht van zaterdag op zondag).
De wijken die in een ring rond de binnenstad liggen zijn autoluw op zaterdag en zondag. De zuidkant van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn alleen autoluw op zondag.

ONDERNEMERS

Zorginstellingen in de stad zijn aangeschreven en met hen zijn afspraken gemaakt. Zij kunnen een vignet aanvragen. Ook ondernemers voor wie het strikt noodzakelijk is om het autoluwe gebied in te rijden, kunnen een vignet aanvragen.

BEZOEKERS

Bezoekers van buiten de stad die bij de Tour willen komen kijken of een bezoek willen brengen aan bewoners die in het autoluwe gebied wonen, kunnen dus géén vignet aanvragen. Zij moeten met het OV, te voet of met de fiets komen. Als ze toch met de auto komen, kunnen ze parkeren in de speciale transferia aan de rand van de stad.

HELIKOPTERS

Tijdens de twee etappes vliegen helikopters boven de stad om de renners en de omgeving te filmen.

Het Jaarbeursgebied is lopend, met de fiets en met het openbaar vervoer bereikbaar. Het gebied is grotendeels vrij toegankelijk.

OVERSTEKEN

Op een aantal plaatsen kunt u het parcours oversteken (of er onderdoor lopen). Dit zijn er een aantal: Balijebrug (aan beide zijden van het water); speciale voetgangersbruggen op het Lucasbolwerk (te gebruiken vanaf het CS/busstation Oost/Westplein naar het Wilhelminapark) en op de Platolaan-Weg tot de Wetenschap; overdoorgang bij rotonde De Berekuil. Overigens, voor de veiligheid van de renners en het bevorderen van de doorstroming, is het niet mogelijk om vanaf deze bruggen de wedstrijd te volgen.

PARKEREN

De parkeergarages in de stad zijn tijdens de etappes van de Tour de France niet te bereiken. Voor bezoekers die met de auto naar de Tour komen, is er aan de rand van de stad een aantal transferiums beschikbaar. Het parcours is vanaf de transferiums (P+R) lopend, of in een aantal gevallen met behulp van een pendeldienst, te bereiken.

TOURINGCARS

Touringcars parkeren op de speciale parkeerplekken op de Biltsestraatweg. Dit is vlakbij rotonde De Berekuil en het parcours. De touringcarorganisatie moet hiervoor vooraf een parkeervignet aanvragen. Het aanvraagformulier en de betaalwijze zijn vanaf eind mei op onze site te vinden.

BUSSEN

(Stads)bussen rijden zoveel mogelijk hun normale route, eventueel met een aangepaste dienstregeling. Op zondag zijn alle dienstregelingen gewijzigd. Meer informatie bij U-OV of 9292.nl.

OBSTAKELS

Op diverse plekken in de stad verwijdert de gemeente obstakels (bijvoorbeeld paaltjes, ANWB-palen, hekken, middenbermen en dergelijke), voor de veiligheid van de wielrenners, bewoners en bezoekers. De gemeente plaatst een groot deel van de palen en hekken na de Tour niet meer terug, omdat ze inmiddels geen functie meer hebben.
Ook fietsenrekken langs het parcours worden vanaf 15 juni verwijderd (twee weken van tevoren staan daar borden om bewoners te waarschuwen). Losse fietsen rond het parcours worden vanaf 1 juli verwijderd (voor de veiligheid van zowel renners als bezoekers). Ook enkele elektrische laadpalen langs het parcours zijn dan tijdelijk buiten gebruik.

WINKELS

De winkels en markten in de stad zijn gewoon open tijdens de Tour de France. De bevoorrading moet plaatsvinden buiten de afsluitingstijden van het Tourgebied. Dit betekent concreet voor de eerste dag dat u uw bevoorrading moet regelen vóór vrijdagavond 3 juli 20:00 en na zaterdagavond 20:00 op 4 juli.

BOUWSTEIGER

In de periode van 1 tot 6 juli mogen er geen steigers op de openbare weg staan. Bij het verlenen van de vergunning krijgt u in deze periode geen toestemming voor het plaatsen van steigers.

EVENEMENTEN

In aanloop en tijdens Le Grand Départ wordt vanalles georganiseerd opnhet gebied van wielrennen, fietsen, bewegen en gezondheid in de breedste zin van het woord. Van cultuur tot kennis, van economie tot sport. Van exposities voor jong en oud tot muzikale optredens, van fietsevenementen tot masterclasses en van clinics op scholen tot wedstrijden om jouw straat zo geel mogelijk te kleuren.
Wie zelf wat wil organiseren voor bijvoorbeeld zakelijke relaties moet rekening houden met de beperkingen in auto- en ander verkeer tijdens de etappes. Een evenement buitenshuis mag alleen op minimaal 100 meter afstand van het parcours.

TRIBUNES

Het bouwen van tribunes langs het parcours is verboden. Ook het aanbrengen van reclame-uitingen en promotiemateriaal in het zicht van het parcours is niet toegestaan. Er gelden richtlijnen voor het maximale aantal decibels (hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd).

PLOEGENPRESENTATIE

Op 2 juli presenteert het peloton zich tijdens de ploegenpresentatie in park Lepelenburg. Er worden zo'n 15.000 bezoekers verwacht. Start is einde van de middag, einde rond 23.00 uur. Voor de ploegenpresentatie is ook het gebied rondom het Spoorwegmuseum afgesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.