Hui moet voorlopig in cel Kamp van Zeist blijven

UTRECHT - Het Chinese jongetje Hui, dat vastzit in het detentiecentum Kamp van Zeist, komt voorlopig niet vrij. De advocaat van de 8-jarige Hui eiste woensdag vrijlating voor de rechtbank, maar de rechter heeft meer tijd nodig om tot een uitspraak te komen.
Hui is geboren en getogen in Nederland, maar moest met zijn moeder mee naar het detentiecentrum in Zeist, omdat zij terugmoet naar China.
Volgens de advocaat kan Hui's moeder helemaal niet terug, omdat ze in China niet geregistreerd staat. De jongen mocht tijdens de rechtszitting ook zelf het woord voeren.
Kinderen van asielzoekers kunnen worden vastgezet in een cel als hun ouders niet willen meewerken aan hun gedwongen terugkeer. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil dat liever ook niet, maar het vastzetten is volgens haar het uiterste middel.
Het CDA wil dat kinderen in zulke situaties naar pleeggezinnen gaan, zodat ze naar school kunnen. Maar als de ouders dat niet willen, kan dat niet, stelt Verdonk.
De meeste Tweede Kamerleden willen dat kinderen niet meer worden opgesloten in vreemdelingencellen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.