Stationschefhuisje Bilthoven nu in Utrecht

UTRECHT - Het oude stationschefhuisje in Bilthoven heet voortaan het 'Strikkershuis'. Het huisje krijgt die naam omdat de eerste bewoner Heinrich Strikkers er van 1898 tot 1932 woonde toen hij stationschef was. Het oude spoorhuisje zou eigenlijk gesloopt worden voor de bouw van de nieuwe tunnel bij station Bilthoven.
Door een burgerinitiatief en inspanningen van ProRail kon de oude woning behouden worden. Eind deze maand wordt het huisje heropend op zijn nieuwe locatie op het terrein van het Spoorwegmuseum in Utrecht.
De maatschappij die het station De Bilt en de bijbehorende woning voor de stationschef liet bouwen, was de Nederlandsche Centraal Spoorwegmaatschappij (NCS). Deze kleine particuliere spoorwegmaatschappij werd in 1860 opgericht met als doel een spoorweg tussen Utrecht en Kampen aan te leggen en te exploiteren.
In die tijd werd van de stationschef verwacht dat hij met zijn gezin zo dicht mogelijk bij het station woonde waar hij werkte. Zo kon hij 24 uur per dag toezicht houden en bij problemen snel ter plekke zijn. De stationschef was verantwoordelijk voor al het werk op het station.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.