Tweede Kamer: Kabinet moet wietteeltplannen Utrecht stoppen

UTRECHT - Het kabinet mag gemeenten als Utrecht geen enkele ruimte geven om zelf wiet te telen. Dat staat in een motie van het CDA, die dinsdag door een meerderheid van de Tweede Kamer werd gesteund.
De oproep aan de regering gaat in tegen het voornemen van zes steden die onderzoeken of de het kweken van hennep kunnen reguleren. Utrecht werkt daarin samen met Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven, Heerlen en Tilburg.
CDA-Kamerlid Peter Oskam wil dat het kabinet ervoor zorgt dat die plannen worden gestopt. Hij kreeg bijval van 74 andere Kamerleden. Volgens het kabinet levert gereguleerde wietteelt geen bijdrage aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad en gaat het in tegen internationale verplichtingen.
De gemeenten denken dat regulering van de wietteelt voor recreatief gebruik wel degelijk leidt tot minder criminaliteit. Ook zouden er minder gezondheidsrisico's zijn, omdat er toezicht op het productieproces komt.

EVERHARDT

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt is voorlopig niet van plan te stoppen met het wietexperiment. "De meerderheid van gemeenten met coffeeshops en een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil ruimte voor experimenten en liberalisering. Zij willen af van de gezondheidsrisico's en de criminaliteit. Daarom gaan wij door met de voorbereiding zodat we later van start kunnen gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.