Utrechtse kardinaal: Tweede Pinksterdag geen feestdag

UTRECHT - Tweede Pinksterdag kan wel worden afgeschaft als feestdag. Dat zei de Utrechtse kardinaal Wim Eijk woensdagochtend tegen radiozender BNR. Hij kan zich wel goed voorstellen dat in plaats daarvan 4 of 5 mei een nationale feestdag wordt.
"Het is voor katholieken geen absolute noodzaak om Tweede Pinksterdag te behouden", aldus Eijk. "Het is vreemd, maar Tweede Pinksterdag is officieel geen feestdag van de kerk. Alleen Pinksterzondag, Eerste Pinksterdag, is volgens de kerk een hoogfeest."
De kerk kent volgens de kardinaal geen Tweede Pinksterdag. "Die hebben we wel hier in Noord-West-Europa, maar ik heb in Rome gestudeerd een aantal jaren en toen moest ik gewoon op Tweede Pinksterdag naar colleges op de pauselijke universiteit. Want daar was het geen vrije dag."

PROTESTEREN

De kardinaal zal niet protesteren als Tweede Pinksterdag wordt afgeschaft als feestdag. "Maar uiteindelijk gaan wij niet over de feestdagen, die door de Nederlandse staat worden erkend. Maar goed, we zullen proberen onze stem te laten horen in het debat."
Eijk zou het wel jammer vinden als de christelijke feestdagen in de algemene kalender uit beeld zouden raken. "Het is natuurlijk wel zo dat vanuit de Nederlandse traditie die Tweede Pinksterdag is ingevoerd en tot nu toe is behouden om het Pinksterfeest extra kracht bij te zetten, luister bij te zetten."

KENNISGEBREK

Komende maandag is het weer Tweede Pinksterdag, net als Hemelvaartsdag een vrije dag met een christelijk tintje. Meer dan de helft van de Nederlanders blijkt echter geen idee te hebben waarom we vrij hebben op deze dagen.
Eijk vindt het logisch dat christelijke feestdagen niet meer centraal staan in onze samenleving waarin steeds minder mensen naar de kerk gaan. "Maar ik heb gewoon een opdracht om het geloof te verkondigen. We moeten proberen door een goede geloofsverkondiging de feestdagen weer bekend te maken onder de mensen. Dat zou mijn insteek zijn."
Met Pinksteren viert de kerk dat Jezus de heilige geest uitstort over de apostelen. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke kerk gemarkeerd. Op Hemelvaartsdag wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel, negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.