Circus Herman Renz zonder wilde dieren in Amaliapark Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN - Wilde dieren in het circus mogen vanaf 15 september niet meer. Drie jaar geleden kondigde de regering dit verbod al aan. Circus Renz deed de olifanten toen al de deur uit, maar eens met het verbod zijn ze het niet.
Circus Renz staat de hele week in het Amaliapark in Leidsche Rijn. Op dit moment hebben ze alleen nog paarden, lama's en honden in het circus, die zijn niet verboden. Directeur Milko Steyvers vindt het maar kaal zonder wilde dieren. "Voorheen was er een reizende dierentuin met buitenverblijf voor de wilde dieren, nu valt er weinig meer te zien."

OVERDREVEN

Matthijs te Kiefte vindt het verbod op wilde dieren overdreven. "In Nederland is er op dit moment geen regelgeving. In plaats van dat er eisen worden gesteld aan het houden van wilde dieren, komt er een verbod. Dat is jammer", zegt de spreekstalmeester. "Alsof mensen die met de dieren werken in het circus niet snappen dat dierenwelzijn op de eerste plaats komt."
Volgens Te Kiefte zijn de shows met wilde dieren al lang niet meer zoals vroeger. "Nu krijg je juist een groot applaus als je in een voorstelling laat zien dat je een goede band hebt met de dieren. Dat je met ze knuffelt in plaats van dat je ze met een zweep in toom houdt."

VERVANGING

Toch besloot Renz de wilde dieren de deur uit te doen toen bekend werd dat er een verbod zou komen. Steyvers: We hadden geen zin meer in al die negativiteit en het constant moeten horen wat er fout was aan ons circus." Het wegdoen van de dieren was een moeilijke keuze, maar het leverde ze veel positieve reacties op. "We trekken nu juist wel weer mensen die tegen wilde dieren in het circus zijn. We hebben expres wat dure acts erbij genomen ter vervanging."
Te Kiefte: "We zijn meer dan wilde dieren alleen. We hebben een illusieshow, luchtacrobaten uit Kiev en paarden, honden en alpaca's. Het circus is zonder roofdieren nog steeds aantrekkelijk."

Spreekstalmeester Matthijs te Kiefte over het verbod op wilde dieren.
Volgens Directeur Milko Steyvers is Circus Renz nog wel degelijk van deze tijd.
Circus Herman Renz zonder wilde dieren in Amaliapark Leidsche Rijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.