Utrecht doet het financieel goed

UTRECHT - Het gaat financieel goed met de stad Utrecht, dat blijkt uit de Voorjaarsnota, een tussentijds verslag van de gemeente. De stad houdt 11 miljoen euro over. Zo trekt de woningmarkt aan en dus verdient de gemeente extra op de uitgifte van grond. Maar ook krijgt Utrecht meer geld van het Rijk, omdat het aantal inwoners van de stad stijgt.
Toch zijn er ook zorgen. Zo moet er flink geld worden toegelegd op de bijstandsuitkeringen. Voor de gemeente Utrecht dreigt een tekort van 17 miljoen euro door wijzigingen in de Wet Werk en Bijstand. Het Rijk betaalt de kosten voor de bijstand aan de gemeente, maar hanteert sinds dit jaar een nieuwe verdeelsleutel.
Volgens de gemeente deugt die verdeelsleutel niet, waardoor aan de 10.000 bijstandsgerechtigden in de stad veel meer betaald moet worden dan dat er van het Rijk binnenkomt. Uit de Voorjaarsnota blijkt dat Utrecht bezwaar heeft gemaakt tegen deze maatregel van het Rijk.

CULTUUR

De stad wil investeren in de culturele ontwikkeling van de stad. Van 8 miljoen euro die was gereserveerd voor Leidsche Rijn, gaat de helft terug naar de oude stad. De overige vier miljoen wordt op een andere manier besteedt in Leidsche Rijn. Vanwege mogelijke tekorten bij TivoliVredenburg is een extra reservepotje gemaakt.
In de voorjaarsnota kondigt de gemeente ook een bezuiniging aan die wordt teruggedraaid: burgemeester en wethouders krijgen weer meer persoonlijke assistenten. Het bleek dat die bezuiniging slecht was voor het functioneren van het college van B en W.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.