Brief aan koning Napoleon opgedoken in Universiteitsbibliotheek

UTRECHT - In het archief van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht is een brief uit 1807 opgedoken aan toenmalig koning Lodewijk Napoleon. Jan Bleuland schreef de brief, hij was medicus en tweemaal rector van de Universiteit Utrecht.
Het lijkt te gaan om een bedankbrief, maar mogelijk is er meer aan de hand, zegt de Universiteitsbibliotheek. Zo zouden er communicatiestoornissen zijn geweest bij de aanstelling van Bleuland. Mogelijk heeft dat te maken met de dood van de zoon van Lodewijk Napoleon.
Lodewijk Napoleon Bonaparte (1778 - 1846) was op last van zijn oudere broer, keizer Napoleon, van 1806-1810 koning van Holland. De panden rond de Drift waar nu de Universiteitsbibliotheek Binnenstad in gevestigd is, verbouwde Lodewijk tot Utrechts paleis. Maar lang woonde hij er niet. Een paar maanden na de oplevering in 1807 verhuisde hij naar het stadhuis in Amsterdam dat hij had laten verbouwen tot het Paleis op de Dam.
De brief is vanaf vrijdag te zien in de Universiteitsbibliotheek. Dan wordt ook een lezing gegeven over de brief. De brief wordt toegevoegd aan de expositie ' Schrijversbrieven' waarin ook brieven van onder meer Hella Haasse, Simon Vestdijk, Bordewijk, Bertus Aafjes, C.C.S. Crone zijn opgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.