Minister: Breed plan opvang verwarde mensen

UTRECHT - Minister Schippers van Volksgezondheid heeft in de Tweede Kamer een plan aangekondigd, waarmee de opvang en zorg van verwarde mensen snel moet worden verbeterd. Een van de aanleidingen is de man die in april zijn woning in de Utrechtse wijk Overvecht dreigde op te blazen.
Door de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg komen steeds minder mensen in gespecialiseerde instellingen terecht. Ze zouden thuis zorg moeten krijgen, maar het lijkt erop dat steeds meer verwarde mensen op straat belanden.
Zo was de politie in Veenendaal woensdagavond nog uren druk met een verwarde man, die tijdens een incident ook bloedcontact had met een agent. Dit soort incidenten was eerder voor onder meer Utrechtse hulpverleners aanleiding om aan de bel te trekken bij de Tweede Kamer.

BEDDEN

Volgens Schippers heeft de toename van het aantal verwarde mensen geen relatie met het afbouwen van het aantal bedden. Ze zei dat de groep verwarde personen heel divers is, met onder meer verslaafden, dementerende ouderen en psychiatrische patiënten, met verschillende achterliggende problemen.
Oppositiepartijen SP en CDA zien wel een relatie en wil dat Schippers voorlopig stopt het het weghalen van bedden in zorgcentra, zolang de zorg thuis niet goed geregeld is. Schippers wil daar niet aan. Ze zegt dat er grote regionale verschillen zijn en wil eerst weten waar dat aan ligt.
Het plan van het kabinet wordt voor september verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.