Professionele roof-Roemeen moet brommen

IJSSELSTEIN/ZEIST - Hij stal kranen, lampen en douchekoppen bij doe-het-zelfzaken en roofde truien, schoenen, broeken, sokken en jassen uit kledingwinkels. Bedrijven door het hele land waren daar de dupe van de rooftocht die bijna een half jaar aanhield. Een 35-jarige Roemeen is daarom donderdag veroordeeld tot twee jaar celstraf.
Volgens de rechtbank waren de diefstallen "niet alleen grootschalig, maar zeer goed georganiseerd en welhaast bedrijfsmatig uitgevoerd". Handlangers leidden winkelmedewerkers af, waarna de
dieven hun slag konden slaan.
Vooraf verkenden ze de winkels, ze gebruikten geprepareerde tassen tegen beveiligingsapparatuur en droegen telefoons met oordopjes om contact met elkaar te houden. De buit werd niet meteen verkocht, maar ging naar Roemenië.

JULI

De golf diefstallen begon op 23 juli, toen de man kranen en douchekoppen wegnam bij een Praxis en een Gamma in Gorinchem. Een dag later sloeg hij toe bij doe-het-zelfzaken in Kampen, Emmeloord, Lelystad en Dronten. De dagen erna stal hij diverse kledingstukken en schoenen in Etten-Leur en Alphen aan den Rijn.

ZEIST

Eind oktober was de man actief in Lelystad. Tussen 3 en 9 november stal hij spullen uit doe-het-zelfzaken in Cruquius, Beverwijk, Gorinchem, Waalwijk, Boxtel, IJsselstein, Zeist en Lelystad. Aan het eind van die maand waren twee warenhuizen in Alphen aan den Rijn het slachtoffer.

LEIDER

De man krijgt een hoge straf voor de diefstallen omdat hij volgens de rechtbank een leider was. Hij was speciaal naar Nederland gekomen om te stelen en deed dat zo vaak dat hij ervan heeft kunnen leven, aldus de rechters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.