Afval scheiden: een tuin vol lelijke kliko's

WOERDEN/UTRECHT - Over vijf jaar moet drie kwart van het afval in Nederland gescheiden worden ingezameld.
Gemeenten doen er daarom alles aan om inwoners hun plastic, papier en glas apart van elkaar te laten weg te gooien.

STEMMEN

In Woerden mogen inwoners in juni stemmen over de afvalinzameling. Er zijn drie mogelijkheden. Keuze A: minder vaak legen van de bruine kliko en minder vaak storten van afval in de verzamelcontainer.
Keuze B: Geld terug als de bruine kliko minder vaak aan de weg wordt gezet en geld terug als er minder vaak afval wordt gestort in de verzamelcontainer.
Keuze C: Betalen per keer kliko legen en lagere basisafvalstoffenheffing en betalen per keer storten in de verzamelcontainer en lagere basisafvalstoffenheffing.

LELIJK

Veel mensen willen niet allerlei lelijke, grote kliko's in de tuin, maar een ondergrondse container. In Woerden is die onlangs echter weggehaald omdat de gemeente het te duur vond.
Een proef waarbij mensen zelf hun restafval weg moesten brengen mislukte eerder in Woerden. "We hebben geleerd dat je dit heel goed moet afstemmen met de mensen zelf", zegt wethouder Tymon de Weger

UTRECHT

De gemeente Utrecht gaat stoppen met het ophalen van vuilniszakken en kliko's met restvuil. Dat zorgde begin deze maand voor veel discussie. Het restafval gaat ondergronds en laagbouwwoningen krijgen kliko's voor papier, gft en plastic. Dit onder de titel Het Nieuwe Inzamelen.
Utrechters die een tuin of achterom hebben en gebruik maken van een kliko krijgen er meer kliko's bij: één voor plastic, één voor gft en één voor papier en karton.
De kliko voor restafval verdwijnt. Het restafval moet naar een algemene ondergrondse container worden gebracht. Inwoners die nu vuilniszakken aan de kant van de weg zetten moeten deze zelf gaan wegbrengen.

Woerden stemt over afvalinzameling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.