Lopik maakt zich op voor Foute Cross

LOPIK - Lopik staat dit Pinksterweekend in het teken van de elfde Foute Cross. Zo'n 800 deelnemers uit binnen- en buitenland melden zich vrijdag aan de start van de woeste race. De organisatie verwacht de komende dagen 12.000 bezoekers.
De Foute Cross in Lopik is een auto-evenement waarbij speciale auto's tegen elkaar racen en op elkaar mogen inrijden. Ook zijn er kermisattracties en treden er artiesten op. Het evenement wordt door zo'n twintig vrijwilligers georganiseerd.

OLDTIMER

Deelnemer Auke de Haan uit Friesland komt er al jaren. Dit jaar rijdt hij mee in een oldtimer. "Ik ben maandenlang bezig geweest om de auto om te bouwen", zegt de Fries. "Zonde van m'n geld en van de oldtimer vind ik het niet. De één heeft als hobby biljarten, ik doe aan autocross."
Als Auke het goed doet is er na het weekend niets meer van z'n auto over. "Ik denk dat ik dan gebroken ben en de auto ook."

VEILIGHEID

Helemaal zonder gevaar is de cross overigens niet. Volgens Marcel Broekhuizen van de organisatie komt het wel eens voor dat deelnemers medische assistentie nodig hebben. "Gelukkig niet zo vaak. Wij controleren heel goed of de auto aan alle veiligheidseisen voldoet."
Zo zijn gordels verplicht en moet de auto voorzien zijn van een goede kooi om de klappen op te vangen. Ook voor het publiek zijn de nodige maatregelen getroffen. "Een aanrijding als in Haaksbergen of het hoogwerkerongeluk in Gelderland, dat willen we natuurlijk niet. We hebben alle risico's weggenomen. Het publiek loopt geen enkel gevaar", bezweert Broekhuizen.

CAMPING

Het vierdaagse evenement vindt plaats achter industrieterrein Copen. Op zondag zijn er geen races. Om het festivalterrein heen zijn campingplaatsen ingericht, waar de coureurs met hun team kunnen overnachten.

Radio M Utrecht vrijdagmorgen bij Foute Cross Lopik - 1
Radio M Utrecht vrijdagmorgen bij Foute Cross Lopik - 2
Elfde keer Foute Cross in Lopik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.