Financiering voltooiing Utrechtse singel bijna rond

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft inmiddels 7,6 miljoen euro gespaard om het water ook in het laatste deel van de Catharijnesingel terug te brengen. Het gaat om het stuk voor hotel Karel V, waar nog geen financiering voor was gevonden. Dat blijkt uit de Bestuursrapportage Stationsgebied, die het college van B en W afgelopen week aan de gemeenteraad heeft verstuurd.
De gemeente spaart sinds vorig jaar voor het herstel van dat deel van de singel. Er zou tien tot vijftien miljoen euro nodig zijn, maar tot grote schrik van de gemeenteraad bleek dat geld er niet te zijn. Daarom is afgesproken jaarlijks 2 miljoen euro opzij te zetten. Er was ook al extra geld gereserveerd.
De singel bij het Centraal Station in Utrecht werd in de jaren zeventig gedempt voor de aanleg van een rondweg. De gemeente werkt momenteel aan de terugkeer van het water. Zo wordt de weg bij Paardenveld verlegd en nog dit jaar moet het water terugkeren tot en met TivoliVredenburg.
Het deel van TivoliVredenburg tot het Moreelsepark is de komende jaren nog een bouwput. Daar wordt eerst nog een uitbreiding van Hoog Catharijne gebouwd. In 2019 moet de singel klaar zijn en kunnen boten rondjes om het centrum van Utrecht kunnen varen.

BIOSCOOP

Uit de Bestuursrapportage blijkt verder dat het initiatief voor bioscoop De Kade, aan de singel bij Paardenveld, een volgende fase in is gegaan. De gemeente is akkoord met het plan en er wordt met de initiatiefnemer gesproken over de verdeling van de kosten. Als dat rond is, wordt het bestemmingsplan aangepast.
De megabioscoop die aan de andere kant van het station gepland staat, heeft vertraging opgelopen door bezwaarprocedures bij de Raad van State. De uitbater wil pas starten met de bouw als die zijn afgerond.
De planning van veel andere projecten is deels afhankelijk van de Tour de France. Als begin juli drommen mensen naar de stad komen voor het wielerevenement, moeten de projectontwikkelaars en aannemers hun bouwterrein verkleinen en een pas op de plaats maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.