Eerste file 60 jaar geleden bij Utrecht

UTRECHT - Op een week na zestig jaar geleden, in 1955, was op eerste Pinksterdag in Nederland voor het eerst sprake van een file. Op het knooppunt Oudenrijn bij Utrecht ontstonden destijds de eerste lange rijen auto's door dagjesmensen en de komst van veel Duitse toeristen naar Nederland.
De eerste file trok vele belangstellenden naar wegen en de viaducten. "Toen waren auto's een echte bezienswaardigheid en kwamen mensen naar de weg om auto's te bekijken. Zo is in die tijd het bermtoerisme ontstaan", zegt directeur Patrick Potgraven van de VerkeersVeiligheidsdienst VID.
"De drukte op de wegen had toen vooral te maken met mensen die erop uit gingen. Dat is vandaag ook weer het geval", aldus Potgraven.

WOON-WERKVERKEER

Op die eerste Pinksterdag in 1955 waren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 268.000 personenauto's in ons land. Dit cijfer staat inmiddels op 8 miljoen. Potgraven: "Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig ontstonden vooral files door het woon-werkverkeer. Steeds meer mensen woonden verder weg van hun werk."
De files werden in de eerste jaren nog gemeten door agenten langs de kant van de weg. "Later vlogen helikopters over de weg om een beeld van het verkeer te krijgen. Nu is alles geautomatiseerd."

TIJDEN

De verwachting is dat de situatie de komende jaren niet heel erg verandert. "De files zullen alleen afnemen als de bevolking krimpt. Er komen nu steeds wegen bij, maar dat is ook geen blijvende oplossing, want mensen stappen nu weer steeds meer op dezelfde tijden in de auto", aldus de directeur van de VID.
De ANWB staat op 29 mei stil bij de zestigste 'verjaardag' van de file. In 1955 viel eerste Pinksterdag op die datum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.