"Feestdagen als Tweede Pinksterdag niet uitruilen"

UTRECHT - Feestdagen zoals Tweede Pinksterdag zijn volgens de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) niet bedoeld om uit te ruilen. Dat zegt Arjan Plaisier, bestuurslid van de PKN, tegen RTV Utrecht.
Vorige week zei kardinaal Wim Eijk dat Tweede Pinksterdag geen noodzaak is voor de katholieke kerk. De Utrechtse aartsbisschop zou het geen verkeerd idee vinden om Bevrijdingsdag als nationale feestdag te benoemen in plaats van Tweede Pinksterdag.

UITRUILEN

Plaisier wil niet dat Bevrijdingsdag een vrije dag wordt in plaats van Tweede Pinksterdag. "We moeten deze dagen niet gaan uitruilen. Als er zo nodig een extra vrije dag bij moet, dan kan dat prima. We hebben in Nederland, in vergelijking met andere landen, niet eens zoveel vrije dagen dus dan moet het maar een extra vrije dag worden", aldus Plaisier.
Katholieken vieren Tweede Pinksterdag niet. Dit in tegenstelling tot protestanten die wel naar de kerk gaan op Pinkstermaandag. Volgens Plaisier is deze dag ook bedoeld om het feest van de Heilige Geest te vieren.
Afschaffing van deze dag ziet hij niet zitten, ondanks dat steeds minder gelovigen Tweede Pinksterdag naar de kerk gaan. "We zien al jaren dat de kerken steeds minder vol zitten op deze dag. Ook worden er steeds minder diensten georganiseerd", aldus de scriba van de PKN. Toch organiseren kerken in grote steden, zoals Utrecht en Amersfoort, nog wel diensten. In de Jacobikerk in Utrecht kwamen maandagmorgen ruim zeventig mensen bijeen.

ENQUETE

Volgens een enquête vindt 60 procent van de Nederlanders dat Tweede Pinksterdag als feestdag moet blijven. Dat meldt RTL Nieuws. Een kwart meldt in dat onderzoek dat Pinkstermaandag wel mag worden geschrapt als feestdag. Op de vraag welke dag daar dan voor terug moet komen kiest de helft voor Bevrijdingsdag.

PKN: geen feestdagen uitruilen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.