Voorspelbare uitslag verkiezingen Eerste Kamer

PROVINCIE UTRECHT - De 49 leden van de Provinciale Staten in Utrecht zijn dinsdag net als hun collega's in andere provincies naar de stembus gegaan om een nieuwe Eerste Kamer te kiezen. Zoals verwacht lijken de coalitiepartijen VVD en PvdA en hun bevriende oppositiepartijen hun meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken.
De VVD blijft vermoedelijk met 13 zetels de grootste partij. Dan volgt CDA met 12 zetels en D66 met 10. De PVV krijgt net als de SP 9 zetels en coalitiepartij PvdA haalt waarschijnlijk nog maar 8 zetels.
Die uitslag komt overeen met de uitslag van de Statenverkiezingen van 18 maart en betekent dat het kabinet met nog meer partijen zal moeten onderhandelen om een meerderheid in de Senaat achter de eigen plannen te krijgen.
Utrechts Statenlid René Dercksen van de PVV gaat hoogstwaarschijnlijk de Eerste Kamer in. Hij blijft ook Statenlid. Samen met zijn vastgoedwerk heeft hij dan drie banen. "Provinciale Staten doen we nu vier jaar en we weten nu hoe de hazen lopen en hebben een ingewerkte fractie", zegt Dercksen. "Dat kost minder tijd."
De officiële uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen wordt donderdag bekendgemaakt. Na een onderzoek van de geloofsbrieven van de 75 gekozen kandidaten en het afscheid van de vertrekkende Kamerleden wordt de nieuwe senaat op 9 juni geïnstalleerd. Naar verwachting wordt twee weken later een voorzitter gekozen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.