Statenleden PVV lozen eigen lijsttrekker

UTRECHT - Statenleden van de PVV hebben massaal niet gestemd op Marjolein Faber, hun lijsttrekker voor de Eerste Kamer. In zeker negen provincies, waaronder Utrecht, kreeg de Gelderse nummer 1 geen enkele stem, meldt de NOS.
Het is ongebruikelijk dat zoveel Statenleden niet op de nummer 1 van de partij stemmen. Faber kwam een paar maanden geleden negatief in het nieuws toen bleek dat ze haar zoon had ingehuurd voor het bouwen van de site van de PVV in Gelderland.
Of dat de reden is dat ze is gepasseerd, is niet duidelijk. In Utrecht is vermoedelijk vooral gestemd op Statenlid en fractieleider René Dercksen, die derde stond op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.
De PVV behaalde wel gewoon negen zetels in de senaat, want alle Statenleden stemden wel op kandidaten van de PVV. Vaak kozen ze een regionale PVV'er op een onverkiesbare plek. Daardoor komen de PVV'ers Alexander van Hattem en Alexander Kops, nummer 9 en nummer 14 op de lijst, nu met voorkeursstemmen in de senaat, ten koste van Peter van Dijk, die op nummer 8 stond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.