Buitenlanders niet beboet in Utrechtse milieuzone

UTRECHT - Alleen Nederlanders kunnen bekeurd worden als ze met een dieselauto van voor 2001 de Utrechtse milieuzone inrijden. Dat blijkt na vragen van RTV Utrecht aan de gemeente.
Automobilisten met een buitenlands kenteken ontspringen de dans omdat de automatische controlesystemen geen inzage hebben in de kentekengegevens buiten Nederland. Binnenlandse kentekens worden gecontroleerd aan de hand van bestanden van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dergelijke bestanden heeft de gemeente niet voor buitenlandse auto's.

TOEVOERWEGEN

Sinds dit jaar mogen dieselauto's die gebouwd zijn voor 2001 niet meer de Utrechtse binnenstad in. Sinds deze maand wordt er daadwerkelijk gecontroleerd en bekeurd. Dat gebeurt met camera's die bij alle toevoerwegen zijn opgehangen. Dagelijks krijgen tientallen Nederlanders een boete.
Als buitenlanders worden aangehouden door een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) kunnen ze wel een bekeuring krijgen, maar de gemeente laat weten dat de boa's op dit moment buitenlandse auto's niet controleren.

AFSPRAKEN

"We proberen er alles aan te doen om mensen goed te informeren en gelijk te behandelen. Zelf had ik het ook liever anders gezien", zegt wethouder van Verkeer Lot van Hooijdonk: "Idealiter zouden we ook sneller buitenlandse auto's kunnen detecteren. Ik hoop dat er internationaal goede afspraken over worden gemaakt, want die ontbreken nu gewoon."
Volgens Van Hooijdonk is er nog geen keuze gemaakt hoe de gemeente in de toekomst buitenlandse auto's gaat aanhouden. "Als we denken dat het in de toekomst nodig is, gaan we mogelijk met toezichthouders werken ter aanvulling op het controlesysteem."

Alleen Nederlanders worden bekeurd als ze met een oude dieselauto de milieuzone inrijden.
Wethouder Lot van Hooijdonk over het controleren van buitenlandse auto's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.