Humanitas kan zorgvraag niet aan

AMERSFOORT - Humanitas kan de vraag naar zorg niet meer aan. Dat laat de vrijwilligersorganisatie weten aan RTV Utrecht. Door bezuinigingen op zorgvoorzieningen, doen steeds meer mensen een beroep op vrijwilligersorganisaties. Maar zoveel vrijwilligers zijn er niet.
Deze week viert Humanitas haar 70-jarig bestaan met feestjes in onder meer Utrecht en Amersfoort, maar het is een jubileum met een zwart randje. Veel mensen moeten het doen zonder hulp en staan op wachtlijsten.
"Bij vrijwel alle projecten hebben we een tekort aan vrijwilligers, maar vooral bij de hulp aan eenzame mensen en mensen met een lichte verstandelijke beperking", zegt Anneke Caljouw van Humanitas Eemland.

BEZUINIGINGEN

Humanitas ziet de bezuinigingen als de oorzaak van de problemen. Door de decentralisatie van de zorg moeten steeds meer mensen zelf de broek omhoog houden. Soms helpen familieleden of buren, maar steeds belangrijker worden vrijwilligers.
Ook goede doelen springen vaker bij. "Het werkteam krijgt zoveel aanvragen waaraan ze niet kunnen voldoen, dat ze op zoek gaan naar organisaties die dit wel aan kunnen", aldus Caljouw van Humanitas Eemland.

HULP

Meneer Fichtner is één van de cliënten van Humanitas. Hij is 88 jaar en probeert zolang mogelijk zelfstandig te wonen. Elke week komt er bij hem een vrijwilliger langs om hem met wat praktische zaken te helpen. "Die begeleiden mij bijvoorbeeld bij de financiën, bij doktersbezoek of bij contacten met instanties. Zaken waarmee ik zit te knoeien vanwege mijn ogen."
Zonder deze hulp ziet Fichtner het somber in. "Daar ben ik kort en bondig in: dan is het einde verhaal. Dan hoeft het voor mij niet meer."

Het 70-jarig bestaan van Humanitas wordt gevierd met een zwart randje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.