Reorganisatie regionale omroepen kost 150 tot 180 banen

UTRECHT - Bij de regionale omroepen verdwijnen mogelijk 150 tot 180 banen. Er moet 17 miljoen euro worden bezuinigd en daarom zijn ingrijpende maatregelen nodig.
ROOS, het samenwerkingsverband en overlegorgaan van de dertien publieke regionale omroepen, heeft een plan ingediend bij staatssecretaris Dekker. Daarin staat dat er één bestuur moet komen dat het gezamenlijke beleid maakt en uitvoert. Nu zijn er nog dertien losse besturen.
Personeelszaken, financiële zaken, strategie, sales, marketing en techniek worden omroepoverstijgend georganiseerd en in vijf clusters van omroepen uitgevoerd. Dertien zelfstandige redacties die 'in principe' geleid worden door dertien hoofdredacties zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

KERN

Kern van het plan is dat de regionale omroep efficiënter wordt met behoud van de programmatische en journalistieke ambities. Het publiek staat daarbij voorop, stelt ROOS. "Met nieuws, informatie en cultuur moet de regionale omroep er aan bijdragen dat inwoners goed geïnformeerd zijn, hun omgeving en cultuur herkennen, kritisch kunnen participeren en volwaardig deel kunnen uitmaken van die samenleving", zo staat in de plan.

UNANIEM

Jack de Vries, voorzitter van het bestuur van ROOS: "Het voorstel heeft de unanieme instemming van alle dertien omroepen die daarmee kiezen voor deze nieuwe structuur en toekomst van de regionale omroep. We willen het zo snel mogelijk uitvoeren om ons vervolgens weer geheel te kunnen richten op waar we voor op aarde zijn: het verzorgen van een goed media-aanbod voor en over de regio." De Vries roept de staatssecretaris op om snel een besluit te nemen: "Dat is nodig om met de uitwerking aan de gang te gaan en om draagvlak te houden van omroepen en provincies."

STAATSSECRETARIS

In een eerste reactie laat staatssecretaris Dekker weten dat hij tevreden is dat de regionale omroepen een gezamenlijke toekomstvisie presenteren waarin meer wordt samengewerkt. Dekker: "Het uitgangspunt van het plan is dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de programma's. Ik vind het een goede keuze dat kijkers en luisteraars zo veel mogelijk worden ontzien, want voor veel mensen is de regionale omroep een belangrijke en betrouwbare bron van informatie." Wel wil de staatssecretaris goed bestuderen of de voorgestelde veranderingen in de organisatiestructuur van de regionale omroepen ook de beste oplossing is voor de toekomst.


Directeur van RTV Utrecht Paul van der Lugt over de bezuiniging bij de regionale omroep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.