"Dance steeds belangrijker voor economie"

PROVINCIE UTRECHT - Met 170 dance-events per jaar, 2,7 miljoen bezoekers en Nederlandse dj's die de toplijsten domineren, is de dance-industrie van toenemend economisch belang. Dat komt voor een deel door de grote interesse in Nederlandse top-dj's, als Afrojack uit Leersum en Nicky Romero uit Veenendaal. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van ING.
De Nederlandse dance-industrie is goed voor een op de veertien banen in de creatieve industrie en de exportwaarde van dance stijgt de laatste jaren gemiddeld met 50 procent per jaar. Als het recente groeitempo doorzet, komt de exportwaarde in 2015 uit op bijna 200 miljoen euro, vergelijkbaar met de Nederlandse verdiensten aan kleding.
"De dance-industrie wint hiermee de laatste jaren aan economisch belang en de aantrekkingskracht is nog niet over haar top heen", aldus het economische bureau van de bank.

MILJOENENOMZET

De grote populariteit van dance zorgt voor een miljoenenomzet in deze sector. "Dj's, vj's, agencies en producers zetten jaarlijks ongeveer 260 miljoen euro om. Via optredens, opnames en rechten voegde de totale export van de dance-industrie in 2013 bijna 120 miljoen euro toe aan de economie."
"Optredens genereren de grootste omzet, maar liefst 94 procent van het totaal. Als het groeitempo van de laatste jaren gehandhaafd blijft, komt de exportwaarde voor Nederland in 2015 uit op bijna 200 miljoen euro", aldus de economen van ING.

FESTIVALS

Wereldwijd wordt naar schatting 6 miljard euro verdiend in de dance-industrie. Het grootste deel van de inkomsten (67 procent) komt uit festivals en clubs. Overige inkomsten komen uit streaming via internet, muziekverkopen, en dj-soft- en hardware.
De dj's profiteren zelf ook van de populariteit van dance. De top tien bestbetaalde dj's halen inmiddels zon 208 miljoen euro per jaar binnen. Die inkomsten zitten flink in de lift. Gedurende de afgelopen twee jaar zijn ze zelfs meer dan verdubbeld, aldus ING.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.