Amerikaanse rechter oordeelt over drugsbaron Woerden

WOERDEN/PROVINCIE UTRECHT - Woerdenaar Maikel S. hoort vandaag in de rechtbank van de Amerikaanse stad Chicago welke straf hij krijgt voor grootschalige drugshandel via de ondergrondse marktplaats Silk Road. De 23-jarige ICT'er werd in de zomer van 2013 op het vliegveld in Miami door de FBI opgepakt toen hij daar zijn drugsimperium aan een Amerikaan wilde verkopen.
De federale opsporingsinstantie had S. al langer op de korrel nadat zijn naam was opgedoken in onderzoeken naar Ross Ulbricht, de oprichter van het dubieuze Silk Road. De Woerdenaar kende hem niet persoonlijk, maar had wel regelmatig contact via de chat, zo ontdekten rechercheurs. Tijdens het onderzoek naar Ulbricht bleek dat S. veel drugs verhandelde.

STRAFVERMINDERING

S. sloot vrijwel direct na zijn arrestatie een deal met de Amerikaanse justitie. In ruil voor verklaringen tegen de oprichter van Silk Road en andere gebruikers, kreeg hij strafvermindering aangeboden. Door deze 'plea bargain', zoals de juridische afspraak in het Amerikaans recht wordt genoemd, ontloopt hij de maximale veertig jaar celstraf voor drugsdelicten van deze orde.
Via zijn advocaat Paul Petruzzi uit Miami, die in het verleden vaker grote drugszaken heeft gedaan, regelde S. dat hij maximaal 15 jaar vast komt te zitten. Een deel van die straf mag hij in Nederland uitzitten, zodat hij dicht bij zijn familie kan zijn.

SUPERTRIPS

Maikel S. had in Woerden al op jonge leeftijd een eigen ict-bedrijfje waarmee hij websites en apps bouwde. Via online contacten kwam hij in aanraking met Silk Road waar hij zich onder de schuilnaam SuperTrips inschreef als verkoper.
Volgens de aanklager zijn er tenminste honderd pakketjes xtc, lsd en cocaïne door rechercheurs en de douane onderschept. Die werden onder meer verstuurd in lege dvd-hoesjes. Maar justitie verdenkt hem van zeker 10.000 transacties sinds januari 2011.

BITCOINS

Met de drugshandel zou hij miljoenen euro's hebben verdiend. Zijn klanten konden met Bitcoins, een virtuele munt, afrekenen. S. wordt door de FBI gezien als één van de grootste online drugsdealers ooit.
S. viel in Woerden op omdat hij al op jonge leeftijd dure motoren en auto's bezat. Oud-klasgenoten van het Kalsbeek College vermoedden door zijn levensstijl al wel dat S. met drugshandel bezig was. Buurtgenoten hadden echter niet verwacht dat hij er zo diep in zat.

MILJONAIR

De vermoedens van zijn klasgenoten werden versterkt door een opmerking die hij liet plaatsen onder zijn foto in het smoelenboek van het Kalsbeek College, waar hij zijn vwo-diploma haalde. Onder zijn foto staat als antwoord op de vraag waar hij over 20 jaar staat: "Miljonair, of levenslang."
De rechter in Chicago spreekt naar verwachting om 19.30 uur Nederlandse tijd de straf tegen S. uit.

Verslaggever Mark van der Wel op Radio M Utrecht over de Woerdense drugsbaron

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.