V&D en bonden weer met elkaar in gesprek

PROVINCIE UTRECHT - V&D en de vakbonden gaan weer met elkaar in onderhandeling over de salarisverlaging die de warenhuisketen wil doorvoeren. Dat besloten ze woensdag op aandringen van het
gerechtshof in Amsterdam.
Ze zegden toe om komende maand weer 'serieus' met elkaar te gaan praten. Mochten ze er dan niet uitkomen, dan willen ze hun standpunten opnieuw bepleiten in de rechtszaal.

VORDERINGEN

Bij het hoger beroep tussen beide stelde het hof ook voor om de zaak geheel te laten vallen. Maar zover wilden de partijen nog niet gaan. Ze spraken met het hof af dat ze 30 juni laten weten welke vorderingen ze hebben gemaakt. Voor woensdag 8 juli staat een

vervolgzitting gepland.
V&D en de bonden praatten al een hele tijd niet meer met elkaar. Maar de belangen en de risico's zijn daarvoor veel te groot, vond het hof. Die kwam ook met het idee om een bemiddelaar aan te stellen. Dat gaan V&D en de bonden nu bespreken.

SNIJDEN

In februari verbood een rechter V&D in een kort geding om zomaar een kleine 6 procent te snijden in de lonen van zijn personeel. Het in zwaar weer verkerende winkelbedrijf legde zich daar niet bij neer en ging in beroep.
Maar volgens het hof schieten zowel V&D als de bonden niet veel op met een nieuwe uitspraak. Die lost het probleem niet op, aldus het hof. De rechters opperden om te kijken of niet te onderhandelen is over bijvoorbeeld het tijdsverloop van het loonoffer of een combinatie met een andere besparing.

STANDPUNTEN

Of beide partijen er snel uit zullen komen, valt overigens te betwijfelen. De standpunten liggen nog mijlenver uit elkaar. Ook op een eerder al door V&D gedaan voorstel, waarbij de salarissen tweemaal met 2 procent worden gekort en ruim 200 mensen worden ontslagen, hebben de bonden aanmerkingen.
V&D lijdt al zeker twintig jaar verlies, maar het concern denkt met de nieuwe strategie die onlangs is gepresenteerd toch weer financieel gezond te worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.