Fietsbrug Oog in Al-Leidsche Rijn over twee jaar klaar

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht is in de eerste helft van 2016 klaar, als het aan het stadsbestuur ligt. Het college heeft het voorlopig ontwerp vastgesgesteld.
De brug tussen Leidsche Rijn en Oog in Al moet zorgen voor een betere verbinding tussen de wijken en andere delen van de stad.
Voor de aanleg en aanlanding worden de huidige twee scholen en de gymzaal in het Victor Hugoplantsoen gesloopt. Basisschool de Eben-Haëzer wordt in Leidsche Rijn gebouwd. OBS Montessori krijgt een plek bij de brug.
Het plantsoen zal worden omringd door bomen, de fietsroute in donkerrood asfalt stijgt via een talud richting brug en er komt een rond speelveld met tribunes waarvan de randen in dezelfde bakstenen zijn uitgevoerd als het schoolgebouw en de muur langs de aanlandingslus.
Over de brug is zo'n zestien jaar gesteggeld. Hij gaat zo'n 25 miljoen euro kosten. Het ontwerp is van de architectencombinatie NEXT architects, Uytenhaak, ARUP en B+B landschapsarchitecten.
Of de brug er inderdaad komt, is nog afhankelijk van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. De brug is inzet van de verkiezingsstrijd in Utrecht. De VVD, CDA en SP zijn tegen de brug.