RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Direct na sluiting Zandpad toename van illegale prostitutie

1/3
UTRECHT - Na het einde van de raamprostitutie in Utrecht is de illegale prostitutie in de stad vrijwel direct toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht.

De regionale omroep bestudeerde onder meer de jaarcijfers van de gemeente. Vorig jaar ontdekten agenten tien illegale bordelen, massagesalons en thuiswerkplekken. In 2013, het jaar waarin burgemeester Aleid Wolfsen de prostitutiezones aan het Zandpad en de Hardebollenstraat sloot, lag dat aantal zelfs op veertien.

Opvallend is dat er in 2012 niet meer dan drie gevallen van illegale seks met klanten aan het licht kwamen. In de eerste maanden van 2015 kwam de teller al op zes te staan.

De gemeente Utrecht ontkent dat er een relatie is tusen de sluiting van het Zandpad en de stijging van onder andere het aantal 'foute' massagesalons. Volgens de gemeente heeft een dergelijke stijging zich de laatste jaren ook voorgedaan in andere steden. Verscherpte handhaving in de ene stad leidt vaak tot een verschuiving naar de andere, het zogenoemde waterbedeffect, aldus de gemeente.


BEROEP

Volgens prostituee Caja van Tolie, die zelf aan het Zandpad werkte, is de toename van clandestiene prostitutie goed te verklaren door de maatregel van de gemeente. "Er zijn bij het sluiten van het Zandpad en de Hardebollenstraat 330 vrouwen op straat gezet", zegt Van Tolie. "Prostitutie is hun beroep en nu zoeken ze naar andere mogelijkheden om dat beroep uit te oefenen."

Met de stijging van het aantal geheime bordelen lijkt het ingrijpen van de gemeente averechts uit te pakken. Wolfsen maakte een einde aan de raamprostitutie in de stad na signalen van mensenhandel, maar de kans op gedwongen prostitutie is in het illegale circuit juist groter, betoogt sekswerker Van Tolie. "Er is weinig controle en je bent niet te traceren, dus daar houden mensen zich minder aan wetten en regels."


RECHTEN

Illegale prostitutie is ook voor de vrouwen die er bewust voor kiezen geen vooruitgang, zegt Van Tolie. "Het grote verschil is dat je geen rechten meer hebt. Je kunt geen huis huren of een verzekering afsluiten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht