VEH: Verlaging maximale hypotheek slecht plan

AMERSFOORT - Het verlagen van het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis is een slecht idee. Het is overbodig bovendien, vindt de Vereniging Eigen Huis in Amersfoort. De club van woningbezitters reageert op het adviesrapport van het Financieel Stabiliteitscomité.
Het comité wil met de verlaging voorkomen dat huizenbezitters met een restschuld blijven zitten als er opnieuw crisis ontstaat. "Het grote aantal huishoudens waarvan de hypotheek onder water staat illustreert dit", aldus het comité.
Volgens de vereniging is er nu al een systeem waarbij mensen die een hypotheek sluiten ook direct aflossen. Dat betekent in de praktijk vaak dat na vijf jaar al is afgelost tot 90 procent van de woningwaarde. Verder benadrukt Eigen Huis dat kopers bij een verdere verlaging van de hypotheeklimiet ergens anders een lening zullen aangaan om aan de eisen te kunnen voldoen.
Volgens de vereniging ligt het percentage gedwongen verkopen in Nederland lager dan in omringende landen. "Dat het in Nederland iets anders geregeld is met hypotheken betekent niet automatisch dat het slechter is", meent de VEH.

MAKELAARS

De aanbeveling van Financieel Stabiliteitscomité vindt ook weinig weerklank makelaars. VBO Makelaars zegt dat veel huizenkopers, en zeker starters, zullen zich voor de aankoop van een woning en de kosten koper dan via een consumptief krediet veel verder in de schulden moet steken. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt een verlaging tot 100 procent meer dan genoeg.
Het kabinet heeft al gezegd niets te zien in de aanpassing van de plannen. Ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) laten dat weten. Er zijn eerder allerlei maatregelen getroffen om het vertrouwen in de huizenmarkt te herstellen en mensen meer zekerheden te bieden een daar wordt voorlopig niet aan gesleuteld, zegt het kabinet.
Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het nog verder verlagen van de hypotheeklimiet. De regeringspartijen VVD en PvdA en D66 willen niet verder gaan dan de verlaging waartoe het kabinet eerder al had besloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.