Woerdense online drugsdealer krijgt 10 jaar cel in de VS

WOERDEN - Woerdenaar Maikel S. moet 10 jaar de cel in voor grootschalige online drugshandel via de ondergrondse marktplaats Silk Road. Dat heeft de rechtbank in de Amerikaanse stad Chicago donderdagavond (Nederlandse tijd) bekendgemaakt. Waarschijnlijk mag hij een deel van zijn straf in Nederland uitzitten. S. laat via zijn advocaat weten opgelucht te zijn.
De 23-jarige ICT'er werd in de zomer van 2013 op het vliegveld in Miami door de FBI opgepakt toen hij daar zijn drugsimperium aan een Amerikaan wilde verkopen. De federale opsporingsinstantie had S. op de korrel nadat zijn naam was opgedoken in onderzoeken naar Ross Ulbricht, de oprichter van het dubieuze Silk Road.
Tijdens de rechtszaak zei advocaat Paul Petruzzi dat de Woerdenaar verstrikt raakte in een "schijnwereld vol drugs, cash en snelle auto's." S. bood tijdens de zitting zijn familie en vrienden excuses aan. "Mijn drugsgebruik was uit de hand gelopen, ik was koppig en arrogant. Dacht dat ik het allemaal beter wist."

DEAL

Volgens de aanklager zijn er tenminste honderd pakketjes xtc, lsd en cocaïne door rechercheurs en de douane onderschept, maar justitie verdenkt hem van zeker 10.000 transacties sinds januari 2011.
S. sloot vrijwel direct na zijn arrestatie een deal met de Amerikaanse justitie. In ruil voor verklaringen tegen de oprichter van Silk Road en andere gebruikers, kreeg hij strafvermindering aangeboden. Als hij dat niet had gedaan, zou hij mogelijk 40 jaar cel hebben gekregen.
De openbaar aanklager benadrukte tijdens de zitting dat S. veruit de grootste drugsdealer op Silk Road was. De hoeveelheid XTC, LSD en cocaïne die hij verstuurde was 'astronomisch'. Met de drugshandel zou hij miljoenen euro's hebben verdiend.

OPGELUCHT

Via zijn advocaat Petruzzi laat S. aan RTV Utrecht weten dat hij opgelucht is over de relatief lage straf. Petruzzi hoopt dat S. zijn leven na de straf weer op kan pakken. "Hij is nog maar een kind, 23 jaar oud, hij heeft nog een heel leven voor zich."
Een hevig geëmotioneerde moeder Petra zegt tegen RTV Utrecht ook erg opgelucht te zijn over de relatief milde straf. Ze hoopt haar zoon snel te kunnen zien.

Verslaggever Mark van der Wel volgt de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.