Levenslang voor brein in zaak Woerdense drugsbaron

WOERDEN - De oprichter van de website Silk Road, een online handelsplaats voor criminele goederen, is in Amerika veroordeeld tot levenslang.
De 31-jarige Ross Ulbricht gaat in beroep. Hij werd mede gepakt door getuigenissen van Maikel S. uit Woerden. De 23-jarige drugshandelaar werd vrijdag veroordeeld tot tien jaar celstraf. Hij is schuldig bevonden aan de grootschalige verkoop van drugs als mdma, xtc-pillen, cocaïne, wiet en lsd via de website.
S. mag een deel van straf waarschijnlijk in Nederland uitzitten. Hij sloot vrijwel direct na zijn arrestatie een deal met de Amerikaanse justitie. In ruil voor verklaringen tegen de oprichter van Silk Road en andere gebruikers, kreeg hij strafvermindering aangeboden. Als hij dat niet had gedaan, zou hij mogelijk veertig jaar cel hebben gekregen.
Gebruikers van Silk Road konden anoniem en ontraceerbaar handelen. Betalen kon met bitcoins. De politie kwam de site in 2011 op het spoor toen een lading xtc uit Nederland werd onderschept in Chicago. In 2013 werd de website offline gehaald. Toen was er voor 213,9 miljoen dollar (188 miljoen euro) op verhandeld en had de site 11,6 miljoen euro aan commissies opgeleverd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.