Kamervragen over rapport sluiting Zandpad

UTRECHT - De SP in de Tweede Kamer wil opheldering van de minister van Veiligheid en Justitie over de sluiting van het Zandpad.
In de eerste conclusies van een wetenschappelijk rapport over de sluiting, blijkt dat het slecht gaat met de prostituees die er werkten. Ze hebben financiële, mentale en fysieke problemen. Uit het onderzoek, met de titel "Het sluiten van bordelen is het sluiten van de ogen", blijkt dat Utrecht geen idee heeft hoe het met de meeste vrouwen gaat. "De gemeente weet nauwelijks iets over de mobiliteit, huidige werkplaats en situatie van de sekswerkers", schrijven de onderzoekers.

MISLUKT

De gemeente wilde een schone en veilige sector. Volgens de SP is dit mislukt en moet minister Ard van der Steur nu maatregelen nemen. "Ik wil sowieso weten hoe hij de gemeente kan ondersteunen in het zoeken van een alternatief plan en hoe hij ervoor gaat zorgen dat de dames die uit zicht zijn geraakt weer teruggevonden kunnen worden. Deze minister gaat over veiligheid en zal dus ook moeten gaan voor een veilige werkplek voor deze vrouwen", zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman.
De Utrechtse GroenLinks-fractie is niet verrast over de uitkomsten van het onderzoek en vindt dat er genuanceerder gekeken had moeten worden naar hoe de gemeente gedwongen prostituees had kunnen helpen. GroenLinks-raadslid Steven de Vries : "Door ook te kijken naar hoe we de vele honderden sekswerkers die daar volgens het onderzoek uit vrije wil zaten hun werk hadden kunnen laten blijven doen."

REPRESENTATIEF

Het CDA in Utrecht laat weten nog steeds achter het besluit van het college te staan. Raadslid Marloes Metaal: "We hebben keer op keer gezien dat de rechter de gemeente gelijk heeft gegeven in haar beslissing en we hebben bewijzen gezien dat er sprake was van mensenhandel op het Zandpad." De partij betwijfelt of het onderzoek wel representatief is omdat er dertig sekswerkers zijn bevraagd, terwijl er veel meer vrouwen werkten in Utrecht.
Het volledige rapport over de sluiting van het Zandpad in 2013, wordt komende woensdag op de Universiteit Utrecht gepresenteerd. De gemeente laat weten verrast te zijn dat de eerste conclusie van het onderzoek nu al online staan en komt waarschijnlijk later met een officiële reactie.

Reacties op Zandpadrapport

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.